İngiliz ve Fransız konsoloslar Can Dündar'la

Devlet sırrını ifşa ve casusluk suçlamalarıyla MİT TIR'ları davasından yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün İstanbul Adiyesi'ndeki duruşmasına İngiliz, Fransız ve Hollandalı konsolosların da gelerek sanıklara destek olması hayretle karşılandı

Google Haberlere Abone ol
İngiliz ve Fransız konsoloslar Can Dündar'la

Son Haberler Logo

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül, MİTTIR'larıyla ilgili davada ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaların kapalı yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT'in müdahallik taleplerini kabul etti. Duruşma, 1 Nisan'a ertelendi.
 
Star'da yer alan habere göre duruşma sırasında diplomatik teamülleri hiçe sayan bir dizi gelişme daha yaşandı. Mahkeme salonunun kapısında hazır bulunan İngiltere, Fransa ve Hollanda'nın İstanbul başkonsolosları, Dündar'la selfie çektirmek için birbiriyle yarıştı. 
 
Yabancı misyon şefleri daha sonra bu pozları sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan takipçilerine gönderdi. Batılı ülke temsilcilerinin casusluk suçlamasıyla devam eden bir davada tüm teamülleri yıkarak yabancı misyon kimlikleriyle adalet sarayındaki süreci siyasi şova dönüştürmesi ise akıllarda soru işaretleri bıraktı.

AÇIKÇA MÜDAHALE 
 
Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Murial Domenach, Türkçe tweetinde, "Basın özgürlüğü, adalet sarayındayız, Can Dündar ve Erdem Gül davasında, Avrupa, ABD ve Kanadalı meslektaşlarımla" derken, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolusu Robert  Schuddeboom ise duruşma salonundan fotoğraf paylaşarak, "Çok sayıda kişi dışarıda, Dündar ve Gül davası kapalı kapılar ardında mı yoksa açık mı olsun? Avukatlar dinleniyor" tweetini attı.
 
Yabancı devlet adamlarının devam eden hukuki süreçlere bu şekilde açıktan müdahelesi ise diplomatik geleneklere tümüyle aykırı bir girişim olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar