"İmparatorluğun Çöküşünü İzleyeceksiniz"

Seçim ayarlı operasyon deşifre oldu. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, İran’a yönelik ambargonun Halkbank tarafından ortadan kaldırıldığını AB büyükelçilerine anlatırken itirafta bulundu: Bunu engellemek için harekete geçtik. Hükümeti uyardık, bizi

Google Haberlere Abone ol
"İmparatorluğun Çöküşünü İzleyeceksiniz"

AKŞAM, son bir haftadır Türkiye gündemini sarsan yerel seçim odaklı derin operasyonun perde arkasını açıklıyor. Üç bakanın oğlu, bir belediye başkanı ve işadamlarının gözaltına alındığı operasyonla ilgili işaret edilen derin ilişkilerin altından ABD çıktı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan operasyondaki derin ilişkilerde ABD Büyükelçisi Frances Ricciardone’nin parmağı olduğu iddia edildi. Ricciardone’nin 3 gün önce Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin büyükelçilerine verdiği yemekte, “İran’a uyguladığımız ambargoyu Halk Bankası ile kaldırdılar. Bunu engellemek için harekete geçtik. Bugünden sonra İmparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz” dediği öğrenildi.
















İRAN’I İŞARET ETTİ

Hükümetin, operasyonla ilgili sık sık gündeme getirdiği “derin ilişkiler” de böylelikle deşifre oldu. Yemekte büyükelçilerle konuşan Ricciardone, “İmparatorluğun çöküşünü izleyin” diyerek operasyon için düğmeye bastıklarını resmen itiraf etti. Kurucuları arasında eski CIA ve MOSSAD başkanlarının da olduğu Nükleer İran’a Karşı Birlik adlı sivil kuruluşun raporlarında da Halkbank’ın İran’a para ve altın transferiyle ilgili analizler yer almıştı. Şubat 2011 tarihli raporlar daha sonra sistematik kampanya haline getirilmişti.

ABD HAZİNE BAKANINDAN TEHDİT

AB Büyükelçilerine “İran” vurgusu yapan Ricci, “İddiaların İran ile ilgili boyutu da bizim için önemli” diyerek aslında operasyona müdahil olduklarına dair ipucu verdi. Peki tüm bu operasyonun arka planında ne var? Önce geçtiğimiz günlerde ülkemize gelen ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, İstanbul’da banka müdürlerine, İran’a nükleer çalışmaları nedeniyle uygulanan ambargonun sürdüğünü ve nasıl işletilmesi gerektiğini anlattı ve “uyarılarda” bulundu. Ambargoyla yasaklanan para ve altın trafiğinin engellenmesi konusunda ne tip teknik önlemler alınması gerektiğini söyledi ve Halkbank’ın İran’la yürüttüğü rutin ilişkilerden bir süredir rahatsız olduklarını belirtti.

TÜRKİYE’DEN SERT YANIT

Ardından ABD Kongresi’nden çok sayıda parlamenter, Amerikan Dışişleri ve Hazine bakanlıklarına bir mektup yazarak, İran devletinin Halkbank üzerinden yaptığı altın ticaretine karşı önlem alınmasını istedi. Ancak Ankara, ABD’ye, “Türkiye, BM kararlarıyla uyumlu şekilde İran’dan ithal ettiği petrol ve doğalgaz ödemelerini Halkbank aracılığıyla sürdürüyor” şeklinde oldu. Ardından da Türkiye, nükleer çalışmalarını yavaşlatan İran’la altın ticaretini tekrar canlandırdı.

RICCI BUNU HEP YAPIYOR

ABD Büyükelçisi Frances Ricciardone’nin bu itirafından bir gün sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yemek yemesi dikkat çekti. Büyükelçilikte bir araya gelen ikili, yaklaşık 1.5 saat görüştü. Bu görüşmede de gündem operasyondu. Ricciardone’nin Kılıçdaroğlu’na İran’a ambargoyu hatırlattığı ve “yolsuzlukla mücadele tek bir bireyin ya da grubun, cemaatin inisiyatifiyle gerçekleşmemeli” dediği ileri sürüldü.

OTELDE 2.5 SAAT GÖRÜŞME

İkilinin görüşmesi bununla sınırlı değil. Kılıçdaroğlu ve ABD Büyükelçisi, ekim ayında CHP yönetiminden bile gizli tutulan bir görüşme için tekrar bir araya gelmişti. Akşam yemeğinde tercüman haricinde kimsenin bulunmadığı görüşme, 2.5 saat sürdü. CHP yönetiminden bile gizli tutulan buluşma, parti içerisinde sıkıntılara neden oldu.

ABD’DE DE BULUŞMUŞLAR

CHP’nin zor durumda kaldığını fark eden Ricci ise durumu toparlamak için “Geçen ay da Washington’da CHP’yi ağırlamıştık” diyerek parti kurmaylarıyla sık sık bir araya gelip özel görüşmeler yaptığını itiraf etmişti.

GİTTİĞİ YERİ KARIŞTIRIYOR

ABD Başkanı Barak Obama, 31 Temmuz 2010’da görevi sona eren James Jeffrey’in yerine Ankara Büyükelçiliği’ne Frank Ricciardone’yi atadı. Obama, aylar önce aday gösterdiği ancak Senato’ya takılan atamayı, yasama yılının sona ermesiyle yeni yasama yılının açılmasına dek geçen süredeki yetkisine dayanarak gerçekleştirdi. Bu boşlukta yapılan atamalara “mola” ataması deniyor. Kansaslı Senatör Sam Brownback, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a, Ricciardone’nin demokrasiyi destekleme konusunda yetersiz olduğunu belirten bir mektup yazmıştı.

OPERASYON DEĞİL “VİZYON” KONUŞULDU

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Litvanya’nın görevi devretmesinden önce büyükelçiliğin verdiği yemeğe katıldı AB büyükelçilerinin katıldığı yemekte, Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisi diyaloğu ve ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler oldu.

Yorumlar