İMO Adana Şube Sekreteri Civelek: İş cinayetlerinde Avrupa birincisiyiz

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Sekreteri, İnşaat Yüksek Mühendisi Suphi Civelek, yüksekten düşmelerin inşaat sektörünün en can alıcı konularından biri olduğunu söyledi.Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat...

Google Haberlere Abone ol
İMO Adana Şube Sekreteri Civelek: İş cinayetlerinde Avrupa birincisiyiz

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Sekreteri, İnşaat Yüksek Mühendisi Suphi Civelek, yüksekten düşmelerin inşaat sektörünün en can alıcı konularından biri olduğunu söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Sekreteri İnşaat Yüksek Mühendisi Suphi Civelek, Türkiye’de her yıl ortalama 80 bin iş kazasının yaşandığını, bu kazaların binden fazlasının da ölümle sonuçlandığını belirtti.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yeşiloba Yerleşkesi’nde yapılan ‘Yüksekte Güvenli Çalışma Semineri ve Uygulamalı Eğitim Programı’nda konuşan Civelek, yüksekte güvenli çalışmanın meslek alanlarının en can alıcı konularından biri olduğunu söyledi. Çok sayıda yapı emekçisinin alınabilecek önlemler ihmal edildiği için, konunun önemine uygun çalışmalar yapılmadığı için hayatını kaybettiğini vurgulayan Civelek, “Ne yazık ki yüksekten düşme inşaat sektöründe ölümle sonuçlanan iş kazalarının birinci nedeni olmaya devam etmektedir. Ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır.” dedi.

İş Sağlığı ve iş Güvenliği meclisinin 2013 yılına ilişkin hazırladığı raporda bin 235 işçinin yaşamını yitirdiğini aktaran Civelek, “Bir başka ifadeyle, ülkemizde her 7 saatte bir işçi hayatını kaybetmekte, her gün evine ekmek götürmek için işine giden 3 işçi evine bir daha dönememektedir. Konunun vahim yanlarından bir diğeri ise; yapılan araştırmaların, iş kazalarının yüzde 50’sinin 'kolaylıkla' önlenebilecek kazalar olduğunu, yüzde 48’inin de sistemli bir çalışma ile önlenebileceğini ortaya çıkarmasıdır. İşte bu nedenle – işçi ölümlerinin önlenebilir olması nedeniyle – yaşananları 'iş kazası' değil 'iş cinayeti' olarak nitelendirmekteyiz.” dedi.

Sağlıksız koşullarda güvenlikten yoksun çalışma, güvencesiz çalışma hayatı, taşeron sistemi, ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin yeterince ciddiye alınmaması, yasal boşluklar ve denetimsizliğin iş kazalarını artıran nedenler olduğunu vurgulayan Suphi Civelek şunları söyledi: “İnşaat sektörü, gücünü ve ilerleme sürecini insan emeği ortak paydasında gerçekleştirmektedir. Ancak, insan emeği ağırlıklı yapı üretim sürecinde, iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirlerinin doğru ve bilimsel gerekliliklerin yerine getirilmeden yapıldığı görülmektedir. Bu nedenle, çok sayıda insanın hayatını kaybettiği, çok daha fazla sayıda işçinin çeşitli meslek hastalıklarının yanı sıra sakatlanma, yaralanma gibi rahatsızlıklar geçirdiği en riskli işkollarından biridir. Türkiye’de ölümlü iş kazalarının yüzde 34’ü inşaat işlerinde gerçekleşmektedir. Gerçekleşen ölümlü iş kazalarının meydana gelmesinin birinci nedeni yüksekten düşmedir.“ CİHAN

Yorumlar