İlkokul öğrencileri uzay merkezinde teleskopla güneşi izledi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER), haftanın belirli günlerinde kapılarını öğrencilere açıyor. Süpernova kalıntıları, gama ışın patlamaları ve etkileşen çift yıldızlar...

Google Haberlere Abone ol
İlkokul öğrencileri uzay merkezinde teleskopla güneşi izledi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER), haftanın belirli günlerinde kapılarını öğrencilere açıyor. Süpernova kalıntıları, gama ışın patlamaları ve etkileşen çift yıldızlar gibi olayların izlendiği ve bilimsel araştırmaların yapıldığı merkezi merak eden minikler, aynı zamanda uygulama yapma imkanı da buluyor.

Birçok gök olayını inceleyen ve Türkiye’deki sayılı merkezlerden biri olan UZAYMER, haftanın iki günü çeşitli okullara kapılarını açarak, öğrencilerin merkezi tanımasına imkân sağlıyor. UZAYMER bu hafta TOKİ Köprülü İlköğretim Okulu 3-C sınıfı öğrencilerini ağırladı.

Yetkililer tarafından karşılanan öğrencilere ilk olarak, maketlerle uzay tarihi anlatıldı. İlk uzaya giden araçtan, ilk uzaya çıkan canlıya kadar birçok bilginin aktarılmasının ardından öğrencilere merkezin binası gezdirildi. Sınıf öğretmeni Ayla Koyuncu ve velilerden oluşan 21 kişilik öğrenci topluluğu daha sonra merkezin bahçesinde teleskopla gözlem yaptı. Teleskopu merak eden öğrenciler sıraya girerek özel filtreler yardımı ile güneşi izledi.

Merkeze her yıl 2 bin 500’ü aşkın öğrenci gelerek teleskoplar aracılığıyla gözlem yapıyor ve gökyüzüne ilişkin meraklarını gideriyor. Ayrıca UZAYMER teleskop sayısını arttırarak uzay bilimlerine ilgili olan tüm gençlerin incelemeler yapabilmesine olanak sağlayacak ortamlar yaratmayı hedefliyor.

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Türkiye’nin beşinci büyük teleskopu ile gökyüzü gözlemleri, 50 cm'lik teleskop ile de astronomi ve astrofizik alanları olarak ayrılan iki tür çalışma yapılıyor. Merkezde, özellikle uzaktan algılamayla, kar erimeleriyle oluşan suların akış hızının artması, ormanlıklar ve tarımsal alanların son durumlarını inceleme ve ölçme yapılabiliyor. Bu konuda Merkez, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü gibi farklı bilim dalları ve bilim insanlarıyla birlikte çalışmalar gerçekleştiriyor. Türkiye’de küresel ısınmayla ilgili ölçümleri de yapabilen donanıma sahip olan UZAYMER, bu alanda Türkiye’de tek merkez olma özelliğini taşıyor. CİHAN

Yorumlar