İlkokul mezarların ortasında

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde, mezarlığın orta yerine kurulan okul görenleri hayrete düşürüyor. İlçeye 45 kilometre uzaklıktaki Karadut Köyü Dağobası Mahallesi'nde yaşayan minik öğrenciler, eğitim öğretime köy mezarlığının...

Google Haberlere Abone ol
İlkokul mezarların ortasında

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde, mezarlığın orta yerine kurulan okul görenleri hayrete düşürüyor. İlçeye 45 kilometre uzaklıktaki Karadut Köyü Dağobası Mahallesi'nde yaşayan minik öğrenciler, eğitim öğretime köy mezarlığının içindeki ilkokulda başlıyor. Her sabah okula gitmek için mezarlıkların içinden geçmek zorunda kalan öğrenciler, güne, akrabalarının mezarı başında dua ederek başlıyor. Yaklaşık 40 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda cenaze merasimi ve eğitim-öğretim bir arada gerçekleştiriliyor.

Okul, denetimsizlik nedeniyle yüklenici firma tarafından 1992 yılında köye hâkim bir tepe üzerindeki mezarlık arazisinin içine inşa edildi. Köy halkının itirazlarına rağmen hizmete açılan okul, 22 yıl boyunca bir kez bakım ve onarımdan geçirildi. Köylüler, okulun mezarlık içerisinden kaldırılması için iki yıl önce Milli Eğitim Müdürlüğü'nden talepte bulundu ancak bu talep geri çevrildi. Okul, İl Özel İdaresi tarafından 30 Mart yerel seçimlerinin hemen öncesinde bakım ve onarımı yapılarak yenilendi.

Okulun gelişigüzel mezarlığın üzerine kurulduğunu söyleyen Halil Sarı (70), bu durumun hem öğrencileri hem de öğretmeni rahatsız ettiğini belirtti. Okulun bir bölümünün lojman olarak kullanıldığını ve öğretmenin burada kaldığını söyleyen Sarı, “Öğretmenimiz çok rahatsız. Okulun içinden sesler geldiğini söylüyor. Benim aklım yettiğinden beri bu mezarlık burada. Burada cenaze defninde çocuklarımız okulun içinde, mezarlardan çocuklar korkabiliyor, bu okulun buradan kaldırılmasını istiyoruz, neresi münasipse oraya kaldırılsın, mezarlığın başka bir yere kaldırma gibi bir durumu söz konu değil. Okul buraya sonradan yapıldı, o zaman ne arayan oldu ne soran, hiç kimse müdahale etmedi, müteahhit gelişigüzel mezarlığa okulu yaptı, parasını aldı gitti. Bir mezarlıkta hem defin hem de okul olur mu? Okulu bu seçimde boyattılar, çatısını yaptılar, tamirattan sonra biraz okul gibi görünüyor.” diye konuştu.

“ÖLEN ÖLMÜŞ DEDİ, TEMELİ ATTI”

Köyün sakinlerinden Mustafa Köse ise okul inşaatı için köye gelen görevlinin, yer bulamayınca mezarlığı seçtiğini ifade etti. İnşaata karşı çıktıklarını ancak başarılı olamadıklarını dile getiren Köse, “Okulun temeli atıldığında ölçümcü gelmiş dediler, gittik ki okulun yeri mezarlığın içinde. Görevliye buranın mezar olduğunu söyledim o da ‘ölen ölmüş zaten’ dedi, temeli attı.” şeklinde konuştu.

“İLK OKUDUĞUMUZ ŞEY MEZAR TAŞLARI OLDU”

Okulun ilk mezunlarından olan Halil Köse (26) okuma yazmayı öğrendikten sonra ilk okuduğu şeyin mezar taşlarının üzerindeki isimler olduğunu söyledi. Okuldan 1997 yılında mezun olduğunu anlatan Köse, şöyle konuştu: “92 yılında bu okula başladım, 97’de mezun oldum. Bu okulun ilk mezunlarındanım. Biz orada mezarların içinde oynadık, okuduk. Şimdi de bizim çocuklarımız okuyacak. Biz çocuklarımızın bizim gibi okumasını istemiyoruz. Okulun oradan taşınmasını istiyoruz. Okuma yazmayı öğrendikten sonra, A’yı, B’yi öğrenip kelimeleri kurmaya başladığımızda, ilk okuduğumuz şeyler mezar taşlarının üzerindeki isimler oldu. Akrabalarımızın isimlerini okuduk.”

Okulun öğrencilerinden Semina Durak ise okulunun mezarlığın içerisinde olmasından rahatsızlık duyduğunu kaydetti. Mezarların üzerine basarak okula geldiklerini, teneffüslerde mezarların içerisinde oyun oynadıklarını ifade eden Durak, sabahleyin okula gelirken akrabalarının mezarı başında dua ettiğini belirtti. Durak, okulun bir an önce başka bir yere taşınması gerektiğini söyledi.

CİHAN

Yorumlar