İlk yerli dizel tren "Anadolu" İzmir-Bandırma seferine başladı

Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) tarafından üretilen ilk yerli dizel tren "Anadolu", İzmir-Balıkesir-Bandırma hattında sefere başladı.

Google Haberlere Abone ol
İlk yerli dizel tren "Anadolu" İzmir-Bandırma seferine başladı

Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) tarafından üretilen ilk yerli dizel tren "Anadolu", İzmir-Balıkesir-Bandırma hattında sefere başladı. Trenin hizmete alınması dolayısıyla Balıkesir Garı'nda tören düzenlendi. Törene Vali Ahmet Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, Milletvekili Tülay Babuşçu, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, TCDD İzmir 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Bölge Müdürü Koçbay, ilk yerli dizel tren setinin Bandırma ile İzmir arasında çalışacağını belirterek, tarihî bir ana şahitlik yaptıklarını söyledi. TCDD'nin, 157 yıllık tarihinde birçok proje ve ilke imza attığını vurgulayarak, "Ülkemizin gelişiminde ulaşım ve temel olarak demiryolları, lokomotif görevi görmüştür. Demiryolları geliştikçe ülke kalkınmış ve bugünlere gelinmiştir. Bugün hızlı tren teknolojisine sahip dünyada sekiz, Avrupa'da altıncı ülke konumuna gelmiş bulunuyoruz. Tanesi 17 milyon liraya mal olan dörtlü yolcu tren setleri, saatte maksimum 140 km. hız yapabilmektedir. Yolcunun istediği şekilde ayarlanabilen koltuklar, anons sistemi, LCD ekranlar vasıtasıyla bilgilendirme sistemine sahip araçlarda üçlü setler 196 koltuk, dörtlü setler 256 koltuk oturma kapasitesine sahiptir. Bu araçlarımızda en son teknolojiler kullanılmaktadır." dedi. Bandırma, Balıkesir, Manisa ve Menemen hattının elektrikli sinyalli hale geleceğini ifade eden Koçbay, "İzmir ile Bandırma limanları arasında 35 istasyondan oluşan toplam 310 kilometrelik hat elektrikli, sinyalli ve telekomünikasyonlu hale geliyor. Projemizin toplam maliyeti 350 milyon liradır. Bu projemizle ülkemizin iki limanı birbirine bağlanırken bölgenin ihracat ve ithalat hacmi katlanacak, önemli oranda zaman ve para tasarrufu sağlanacaktır." şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur ise yerli trenlerin Balıkesir ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Yerli üretimlerle iftihar ettiklerini belirterek, "Daha önce ithal etiğimiz tren setlerini, artık ülkemizde üretebiliyoruz. Vagonları, lokomotifleri ve raylarımızın hepsini yerli üretimle yapıyoruz. Türkiye artık Göktürk uydusunu bile yerli üretim olarak yapabiliyor. Lojistik köy Balıkesir'e ayrı bir önem ve değer katıyor. Bölünmüş yollar gibi bölünmüş demiryollarıyla ülkemiz kalkınacak ve büyüyecek. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz." dedi.

Vali Turhan da, "Bir yerde ulaşım imkânları kıtsa o yerde gelişme ve kalkınma olmaz. Yıllarca hep hızlı trenleri olan ülkelere gıptayla baktık. Allah'a şükür artık dünyada hızlı tren açısından sekizinci ülkeyiz. İnşallah bu kapsamda yakın zamanda Balıkesir de hızlı trenden nasibini alacak. Gururumuz olan yerli yapım trenler bugün hizmete giriyor." diye konuştu.

Ardından protokol üyeleri, ilk yerli yapım tren seti Anadolu'nun vagonlarını gezdi. Makinist kabinine geçerek, Balıkesir-Bandırma arasındaki Yeniköy İstasyonu'na kadar yolculuk ettiler. CİHAN

Yorumlar