İlk Türk pilotlarından Mehmet Fethi Bey şehit oluşunun 100. yılında anıldı

İlk Türk deniz havacısı Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey için şehadetinin 100. yılı sebebiyle anma töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
İlk Türk pilotlarından Mehmet Fethi Bey şehit oluşunun 100. yılında anıldı

İlk Türk deniz havacısı Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey için şehadetinin 100. yılı sebebiyle anma töreni düzenlendi. Mehmet Fethi Bey, şehadetinin 100. yılında düzenlenen törenle anıldı. Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan Deniz Hava Komutanlığı'ndaki törene Tümgeneral Muh. Hiz. Des. Eğt. K. Muharrem Yavaş, Tümamiral Hakan Üstem Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, protokol üyeleri, askerler ve şehit pilotun ikinci kuşak yakınları katıldı.

    Gölcük Donanma Komutanlığı Veysel Kösele, törende yaptığı konuşmada, şehit pilotun yaptığı görevin önemine değindi. Kösele, şunları kaydetti: "Havacılık tarihimizin en önemli şahsiyetlerinden olan Mehmet Fethi Bey'in seyrüseferinde şehadetinin 100. yıl dönümünde aranızda olmaktan gurur duyuyorum. 2013 yılında görevde bulunduğum zaman değerli şehitlerimizin Şam’da kendilerini ziyaret edip gurur duymuştum. Tüm dünyanın hayret ve hayranlığı içerisinde 4 bin kilometreden Toros Dağları’nı aşarak dünya havacılığının henüz emekleme, havalanmak ve tekrar yere inmenin çok zor olduğu bir döneminde savaşmışlar ve uçmuşlardır. Türk sancağını Mısır’a ulaştırmayı başarmıştır."

    Tören kapsamında Mehmet Fethi Bey’in 2. kuşak yakını Aynur Önuçar, Alev Günek, Bülent Yılmazer'e, Deniz Hava Eski Üs Komutanı Tümamiral Haluk Sayın, Deniz Hava Eski Üs Komutanı Dz. Kr. Kd. Alb. Tümamiral Salih Zeki Kalay ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak tarafından plaket takdim edildi. Törende, Mehmet Fethi Bey'in fotoğraflarının yer aldığı sergi de gezildi. Programın sonunda şehit pilot Mehmet Fethi Bey'in kullandığı uçağının maketinin de yer aldığı anıtın açılışı yapıldı.

    ŞEHİT PİLOT MEHMET FETHİ

    1887 yılında İstanbul’unAyazpaşa ilçesinde dünyaya gelmiş, ilk ve ortaokul tahsilini müteakip dedesi gibi deniz subayı olma hedefi ile deniz çarkçı ameliyat mektebine girmiş ve 1904 yılından çarkçı deniz zabiti olarak mezun olmuş. Dünya havacılığının önemi arttırmasıyla birlikte Osmanlı ordusu için pilot yetiştirme ihtiyacı doğmuş. Bu kapsamda Mehmet Fethi Bey’in İngiltere’de bulunan Bristol Tayyare Okulu’na uçak makinistliği eğitimi için gönderilmiş. Ancak uçmayı çok sevdiği için bu konudaki yeteneğinden dolayı pilotaş eğitimi almış. 1914 yılında yüzbaşı rütbesini almış. Çatalca’dan Edirne’ye kadar Trakya’nın çeşitli yerlerinden başarılı keşifler yapmış ve Çatalca Muharebesi’nin kazanılmasında önemli bir rol almış. Havacılık tarihimizdeki ilk gece uçuşunu 1913 Şubat’ında gerçekleştirmiştir. Bu görevinden dolayı Gümüş Liyakat Madalyası ile ödüllendirilmiş. Yine İstanbul-İskenderiye uçuşunu 8 Şubat 1918 günü uçuş ekibi ile Yeşilköy İstanbul Havaalanı’nda başlatmış. Uçuş İstanbul, Adapazarı, Eskişehir, Konya, Halep, Humus, Beyrut, Şam, Kudus, El ariş, Portsait, Kahire, İskenderiye rotası ile İstanbul’dan yaklaşık 2 bin kilometre uzaklıktaki İskenderiye ulaşmış ve parası halktan toplanan bağışlarla satın alınan ‘Muavenet’i Milliye’ adlı Bleriot-11B tipindeki çift kişilik keşif uçağı ile uçuşu devam ettirmiş. 11 Şubat 1914 günü 4 bin metre irtifadan Torso Dağları’nı aşarak Türk Havacılığı’nda ilk kez yüksek irtifa rekorunu elde etmiştir. 27 Şubat 1914 günü’de Şam’dan havalandıktan kısa bir süre sonra Taberiye Gölü civarında Küfrühar Kayalıkları üzerinde uçak düşerek Yüzbaşı Fethi Bey, Üsteğmen Sadık Bey şehit olmuşlar. Türk Havacılığı’nın ilk şehitleri Şam’da Emeviye Camii’nde bulunan Selahattin-i Eyyubi Türbesi’nde gömülmüşlerdir. Şehit olduğu Taberiye Gölü’nün doğusunda da ‘Ayn Gev’ anıtı yapılmıştır. Ailesine de ‘Önuçar soy ismi verilmiştir. 3. 4. ve 5. kuşak ailesi İzmir’de yaşamaktadır. CİHAN

Yorumlar