İlk liyakat nişanlı Türk kadını Demiryürek Nevşehir’de

Almanya’da gönüllü yardım çalışmaları ile “liyakat nişanı” almaya hak kazanan ilk Türk ünvanını taşıyan Muazzez Demiryürek (66), Nevşehir’e geldi.

Google Haberlere Abone ol
İlk liyakat nişanlı Türk kadını Demiryürek Nevşehir’de

Almanya’da gönüllü yardım çalışmaları ile “liyakat nişanı” almaya hak kazanan ilk Türk ünvanını taşıyan Muazzez Demiryürek (66), Nevşehir’e geldi.

Demiryürek, Almanya’da 31 yıldır gönüllü olarak yardım çalışmalarına katılması ve organize etmesi, dil bilmeyen Türklere, doktor ve diğer kurumlarda tercümanlık yapması sonucunda Federal Almanya Liyakat Nişanı ile onurlandırıldı. Schleswig Holzsten eyaletinin Schleswig kentinde yaşayan Demiryürek, sağlığı el verdikçe hizmetlerine devam edeceğini söyledi. Tokat’ın Turhal ilçesinde doğan ama küçük yaşta İstanbul’a yerleşen Muazzez Demiryürek, 39 yıl önce 27 yaşında iken eşi ve 2 çocuğu ile Almanya’ya giderek Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaletine bağlı Schleswig kentine yerleşti.
31 yıldır da bütün yardım etkinliklerinde, kültür vakıflarında gönüllü olarak çalışıyor ve 7 senedir Sosyal Demokrat Parti (SDP)’nde politika yapıyor.

Muazzez Demiryürek son olarak Almanya Kapadokya Kültür Derneği’nin yoksul ve yardıma muhtaç ve engelli insanlara "Ayağı olmayana ayak olalım" kampanyasına yardımcı oldu. Bu kapsamda düzenlenen çalışmalara katılarak 120 adet ikinci el tekerlekli sandalye, 2 bronşit hastalığının tedavisi için cihaz, 5adet Nefes darlığı ve alerji kontrol makinesi ile 200 karton giyim, yaşlı ve seker hastaları için bez yardımlarının toplanmasına katkıda bulundu. Demiryürek, bu malzemelerin dağıtımı töreni için de Nevşehir’e geldi.

Liyakat nişanlı yardım gönüllüsü Muazzez Demiryürek yaptığı açıklamada, Kapadokya Kültür Derneği Başkanı Mumin Uluç ve dernek yöneticilerinin organize ettiği "Ayağı olmayana ayak olalım" kampanyasına yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 1975 yılında Almanya’ya geldiğinde insanlara yardımcı olmak için yapabileceklerini düşünmeye başladığını ve gönüllü yardım görevlisi olmaya karar verdiğini ifade eden Demiryürek, "Burada yaşayan Türk vatandaşlarının yanında Almanlara da yardım ediyorum. Hastanelerde, yabancılar polis bürosunda, doktorların ve avukatlık bürolarında tercümanlık yapmaya başladım ve hala yapmaya devam ediyorum. Sonraları Belediyelerle- devlet daireleri ile çalışmalara başladım. Okuyamayan, meslek sahibi olamayan gençlere yardım etmeye çalıştım. Bu uğraşlarım sonrasında 19 Ocak 2012 tarihinde Almanya Cumhurbaşkanlığının Federal Liyakat Nişanını bana Türklerin Almanya gidişinin 50 yılında ve ilk defa bir Türk olarak layık görüldüm. Türk bayrağımız adına, Türk kadınları adına aldım. Bundan da gurur duydum." dedi.

"KAPADOKYA’YA VE İNSANINA HAYRAN KALDIM"

Almanya’da Kapadokya Kültür Derneği Başkanı Mumin Uluç’un Kapadokya ile ilgili yaptığı tanıtıcı çalışmalara katılarak bölgeyi tanıdığını kaydeden Demiryürek, "Ama bölgeye ilk kez ihtiyaç sahibi insanlar için Almanya’da hazırladığımız bir tır dolusu tekerlekli sandalye, giyim malzemesi ve ilaç gibi eşyaları dağıtmak üzere geldim. Burada benimle yakından ilgilenen Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Tatar’a çok teşekkür ediyorum. Kendileri burada benimle ve getirilen malzemelerin dağıtımı ile yakından ilgilendiler. Bölgenin tarihi ve turistik mekanlarını gezdim, insanlar ile sohbet etme fırsatı buldum. Bölgeye de sıcakkanlı ve misafirperver insanlarına da hayran kaldım. Bir daha gelerek bu defa bir hafta kalıp bölgenin tarihini, kültürünü tanımak istiyorum. En kısa zamanda tekrar geleceğim. Bölgeyi Almanya’da her tanıdığıma da anlatarak onlarında gelmelerini sağlayacağım." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar