İlk hamilelik yaşı 30-40’a yükseldi

İleri yaşlarda hamilelik önemli riskler taşıyor. Türkiye'de ise ilk ve ikinci hamilelik yaşının 30-40’lara kadar yükseldiği belirtiliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Füsun Donat, “Özellikle 35 yaşından...

Google Haberlere Abone ol
İlk hamilelik yaşı 30-40’a yükseldi

İleri yaşlarda hamilelik önemli riskler taşıyor. Türkiye'de ise ilk ve ikinci hamilelik yaşının 30-40’lara kadar yükseldiği belirtiliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Füsun Donat, “Özellikle 35 yaşından sonra gelişen gebeliklerde bebekte Down Sendromu görülme oranı da artıyor.” dedi.

    Dr. Ebru Füsun Donat, gebelikte tansiyon, diyabet, tiroit, romatizmal yumuşak doku hastalıklar ve ileri yaşta gebelik risklerine dikkat çekti. Bu hastalıkların, dikkat edilmediği taktirde bebeğin hatta annenin kaybına kadar gidebilen sonuçlar doğurduğu uyarısında bulundu.

    Dr. Donat, yüksek tansiyon ve diyabet konusunda şu bilgileri verdi: “Eğer yüksek tansiyon gebelik öncesinde bilinen bir rahatsızlıksa, hamilelik döneminde kullanıma uygun ilaçlarla tansiyonun kontrol altına alınması gerekiyor. Yüksek tansiyon sorunu gebelik sırasında tespit edildiyse gerekli tetkikler sonrasında yine uygun ilaç tedavisine başlanması öneriliyor. Diyabet gebelik öncesinde biliniyorsa öncelikle kan şekerinin, diyet, ilaç veya insülin ile kontrol altına alınması gerekiyor. Hamileliğe bağlı meydana gelen şeker, genellikle 24. haftada ortaya çıkıyor ve bu haftadan önce gelişen şeker sorunu çoğunlukla gebelikten önce var olan ancak tespit edilmemiş bir diyabet hastalığına bağlı oluyor. 24. hafta sonrasında hamilelik ile gelişen şeker, doğum sonrasında geçiyor. Diyabetik anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise, bu hastaların çocuklarında özellikle kalple ilgili doğumsal anomali görülme riskinin yüksek olduğu. Diyabetik anne adaylarının hamileliklerinin ortalama 24. haftalarında bebeğin kalbinin fetal EKO ile detaylı incelenmesi gerekiyor.”

    TİROİT BEZİ VE ROMATİZMAL YUMUŞAK DOKU HASTALIKLARI

    Tiroit bezinin normalden az ya da çok çalışmasının da bir sorun olduğunu ifade eden Dr. Donat, her 2 durumun da tedavi ile çözümlenebildiğini belirtti. Gebelerin endokrinoloji uzmanı ile takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Donat, tedavi ile riskin minimalize edilebildiğini kaydetti. Romatizmal hastalıkları olan anne adaylarının hamilelik sırasında özel olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Donat, romatizmal yumuşak doku hastalığı olanların, diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi hamilelik sürecinde de gerekli ilaç tedavisine devam etmesi gerektiğini belirtti.

    İLK GEBELİK YAŞI 30-40’A YÜKSELDİ

    Son yıllarda kadınlarda evlilik yaşının ve çalışma oranının artması ile hamile kalma yaşının önemli oranda artış gösterdiğini dile getiren Donat, şunları söyledi: “İlk ya da ikinci hamilelik yaşı 30 hatta 40'a kadar yükselmiş durumda. Özellikle 35 yaşından sonra gelişen gebeliklerde bebekte Down Sendromu görülme oranı da artıyor. Geç gebeliklerde ikili, üçlü ve dörtlü genetik tarama testleri çok önemli. Genetik tarama testleriyle birlikte amniosentez, koryonvillus biyopsisi gibi ekstra tetkiklerin yapılması önemli. Bu testler ile bebekte genetik problemler tespit edilebiliyor. Tetkikler sonrasında aile bebeğin genetik durumu ve ilgili alternatifler konusunda bilgilendiriliyor.”

    Donat, özellikle gebelik öncesi varlığı bilinen kronik hastalıklarda, doktor kontrolünde gerekli ilaçların kullanımının önemli olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar