İlahiyat öğrencileri formasyon için mahkemeye başvurdu

Malatya İnönü Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, öğretmen olabilmek için gerekli pedagojik formasyon derslerini alma haklarının iadesi için mahkemeye başvurdu.

Google Haberlere Abone ol
İlahiyat öğrencileri formasyon için mahkemeye başvurdu

Malatya İnönü Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, öğretmen olabilmek için gerekli pedagojik formasyon derslerini alma haklarının iadesi için mahkemeye başvurdu.

    İlahiyat Fakültesi öğrencileri Mustafa Yılmaz ile Ömer Semi Başol, 28 Şubat sürecinde 1998 yılında siyasi nedenlerle ilahiyat fakültelerinin programından kaldırılan formasyon uygulamasının geri iade edilmesi için Malatya İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Kazanılmış hakların geri iade edilmesi için başvurulan mahkeme aldığı kararla başvuruyu Ankara 14. İdare Mahkemesi'ne sevk etti. Ankara 14. İdare Mahkemesi ise yetkisizlik kararı vererek dosyası Danıştay’a gönderdi.

    1998 yılında kaldırılan formasyon uygulaması için önceki yıllarda lisans döneminde alınabilme imkanı sağlanmıştı. 2010 yılında ise Eğitim-Sen’in Danıştay’a açtığı dava sonucu İlahiyat öğrencilerinin dört yıllık öğrenimleri sırasında formasyon almaları ‘kamu zararı’ gerekçe gösterilerek durduruldu. Bu öğrencilere formasyon alabilmek için mezun olma ve Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartı getirilmişti. Yüksek mahkemenin başvuruyu biran önce görüşmesini bekleyen binlerce ilahiyat öğrencisi, tepkilerinin ‘ALES şartı konulması’na yönelik değil lisans döneminde formasyon alabilme hakkının iadesi için olduğunu belirtiyor.

    ÖĞRENCİLERİN FORMASYON TEPKİSİ

    Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, öğretmen olabilmek için gerekli pedagojik formasyon derslerini almalarına engel olan uygulamayı protesto etti.

    İÜ İlahiyat Fakültesi bahçesinde soğuk havaya rağmen bir araya gelen öğrenciler adına açıklama yapan öğrencilerden 3. sınıf öğrencisi Sümeyye Er, başta YÖK olmak üzere, 1998 yılına kadar öğrenim süresinde verilen pedagojik formasyon programının siyasi nedenlerle ilahiyat öğrencileri için kaldırıldığını anımsattı. 28 Şubat döneminden kalma uygulamanın her türlü imkanın olduğu günümüzde yürürlükte kalarak insanları mağdur etmesine hiçbir makul gerekçenin kabul edilemeyeceğini söyleyen Er, şöyle devam etti: “İlahiyat fakültesi ve öğrencileri, her zaman tek bir yürek olarak bu ülkenin vazgeçilmez hizmet alanlarından birini temsil etmektedir. Bu süreç içerisinde bizleri avutmaya yönelik öneriler sunmak değil, somut adımlar atarak hakkımız olan pedagojik formasyonumuzu lisans döneminde geri verilmesi; hem vicdan hem usul hem de sosyal sorumluluk açısından önem arz etmektedir. Tarih haksızlık yapan hiçbir birey veya kurumu affetmemiştir. Yetkili mercilerin bu konuda vereceği karar, onların gelecek nesillerce nasıl anılacağını da gösterecektir. Artık ilahiyat öğrencilerinin daha fazla mağdur edilmesine ‘dur’ demenin zamanı gelmiş ve geçmektedir.”

    Mevcut sistemde bir ilahiyat öğrencisinin öğretmen olabilmek için pedagojik formasyon eğitimi ile birlikte toplam 6 yıl eğitim görme mecburiyetinde olduğunun altını çizen Er, “Pedagojik formasyon eğitimi programı kontenjanına giremeyen bir öğrenci için bu zaman daha da uzamaktadır. İnönü Üniversitesi İlahiyat fakültesi öğrencileri olarak 2 Nisan 2013 tarihinde pedagojik formasyon eğitiminin geri verilmesi konusunu, yargıya taşıyarak işin hukuki boyutunu başlatmış bulunmaktayız. Dava dosyamız Malatya İdare Mahkemesi’nde alınan bir kararla 23 Eylül 2013 tarihinde Ankara 14. İdare Mahkemesi'ne sevk edilmiştir. Karara bağlanmasını beklediğimiz dava dosyamız, 14. İdare Mahkemesi'nde yetkisizlik kararı alınarak Danıştay'a sevk edilmiştir. İlahiyat Fakülteleri olarak yapılan tüm bu basın açıklamaları ve çalışmalar tamamen pedagojik formasyon eğiminin lisans döneminde geri verilmesine yöneliktir. Hal böyle iken bu durumun bazı kişi ve kurumlarca sadece ALES şartına bir tepki olarak lanse edilmesine de anlam verememekteyiz. Bu karar mercilerinin, pedagojik formasyon eğitim hakkını ilahiyat fakültelerine iade ederek, son sınıf öğrencilerine bahar döneminde pedagojik formasyon eğitiminin hızlandırılmış olarak yetiştirilmesini talep ediyoruz. Böylelikle öğrenci açısından hem maddi kayıp hem de zaman kaybının önüne geçilmiş olacaktır.” diye konuştu.

    Er, bu noktada 2 talebimiz bulunduğunu belirterek pedagojik formasyonun ivedilikle bizlere iade edilmesi ve yine eskiden olduğu gibi formasyon programının ilahiyat lisans döneminde verilmesini istediklerini kaydetti. CİHAN

Yorumlar