İl Sağlık Müdürü Karakök: Talasemi hastalığı evliliğe engel değil

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığının evliliğe engel olmadığını belirterek, sağlıklı nesiller yetiştirmek için evlilik öncesi talasemi testinin mutlaka yaptırılması gerektiğine...

Google Haberlere Abone ol
İl Sağlık Müdürü Karakök: Talasemi hastalığı evliliğe engel değil

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığının evliliğe engel olmadığını belirterek, sağlıklı nesiller yetiştirmek için evlilik öncesi talasemi testinin mutlaka yaptırılması gerektiğine dikkat çekti.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, talaseminin, Türkiye'de yaygın olarak Akdeniz Anemisi olarak bilindiğini, dünyada en sık görülen, aynı zamanda evlilik öncesi taramalarla önlemi en kolay olan kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu söyledi. Talasemi hastalığının belirtilerinden bahseden Karakök, “Akdeniz bölgesinde ve göçlerle yayılarak dünyanın her ülkesinde görülen, anne ve babadan çocuğa geçen, 3-4 aylıkken başlayan, sürekli kan nakli gerektiren bir kan hastalığıdır. Halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü önemli belirtileridir.” dedi.

Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğunun, bu hastalığı taşıdıklarını bilmediğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü, ailelerin talasemi hastası bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testini yaptırdıklarında öğrendiğini söyledi. Eşlerden birinin talasemi taşıyıcısı olmasının bir sakıncası olmadığına değinen Karakök, “Anne ve babanın ikisinde talasemi hastası olması durumunda ise kalıtsal olarak hasta veya taşıyıcı anne babadan çocuklara geçebildiğinden, evlilik öncesi yapılacak tarama testleri çok önemlidir. Bu test ile amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp hasta çocuklar doğmasını önlemektir.” diye konuştu.

Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırılması gerektiğini vurgulayan Karakök, ikisi de talasemi taşıyıcısı olan çiftlerin genetik danışmanlık almaları gerektiğinin altını çizdi.

CİHAN

Yorumlar