İl Dernekler Müdürü Yurtlu: Çocuklarda dernek kurabilir

Yozgat İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, 12-18 yaş arasındaki çocukların dernek kurma hakkına sahip olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İl Dernekler Müdürü Yurtlu: Çocuklarda dernek kurabilir

Yozgat İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, 12-18 yaş arasındaki çocukların dernek kurma hakkına sahip olduklarını söyledi.

İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, yaptığı açıklamada, dernekler mevzuatında 2004 yılında yapılan değişiklikle çocukların da dernek kurmalarına hak tanındığını ve çocukların da kendi aralarında dernekleşerek, sivil toplum bilincinin yerleştirilmeye çalışıldığını belirtti.

Yurtlu, "Bilindiği üzere 2004 yılında dernekler kanunu değiştirilerek AB müktesebatına uygun olarak bir çok yenilikler ve kolaylıklar getirildi. Bu kapsamda çocuklara da kendi aralarında dernek kurma hakkı tanındı. İlimizde de bu doğrultuda 2007 yılında Tomurcuk Güller Derneği adıyla çocuk derneği kuruldu ancak, bilahare genel kurul kararıyla feshedildi. Kadışehri ilçemizde tekrar Kadışehri Gülen Yüzler Derneği bir çocuk derneği kuruldu ve yasal olarak, 15 yaşını bitiren ayırt etme gücüne sahip küçükler; toplumsal, ruhsal, ahlakî, bedensel ve zihinsel yetenekleri ile spor, eğitim ve öğretim haklarını, sosyal ve kültürel varlıklarını, aile yapısını ve özel yaşantılarını korumak ve geliştirmek amacıyla yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk dernekleri kurabilir veya kurulmuş çocuk derneklerine üye olabilirler. 12 yaşını bitiren küçükler yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar." diye konuştu.

Yurtlu, çocuk derneklerine 18 yaşından büyüklerin kurucu veya üye olma gibi bir durumlarının söz konusu olmadığını ifade etti. CİHAN

Yorumlar