İkizce köyü sakinlerinden TOKİ'nin sanayi sitesi projesine tepki

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı İkizce köyünde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılması planlanan Karacabey KOBİ Organize Sanayi Bölgesi (KOTİYAK) projesine köylüler tepki gösterdi. Nilüfer Beşevlerdeki...

Google Haberlere Abone ol
İkizce köyü sakinlerinden TOKİ'nin sanayi sitesi projesine tepki

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı İkizce köyünde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılması planlanan Karacabey KOBİ Organize Sanayi Bölgesi (KOTİYAK) projesine köylüler tepki gösterdi. Nilüfer Beşevlerdeki BESOB Eğitim Merkezi önünde toplanan köylülere DOĞADER, Bursa Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası temsilcileri de destek verdi.

‘KOTİYAK’a sanayiye geçit vermeyeceğiz’ yazılı pankartla BESOB Eğitim Merkezi’nde toplanıp KOTİYAK önüne kadar yürüyen köylüler ‘Mahkeme kararına uyulsun’, ‘Kimilerinin rantı için istimlake hayır’, ‘Ölürüz de toprağımızı vermeyiz’ şeklinde dövizler de taşıdı. Kadın-erkek, çocuk-yaşlı demeden bütün köylülerin katıldığı eylemde zaman zaman ‘Bu topraklar bizimdir bizim kalacak’, ‘Vur vur inlesin TOKİ dinlesin’ ve ‘Toprağa uzanan eller kırılsın’ şeklinde sloganlar da atıldı. Köylüler adına basın açıklaması yapan Muhtar Mümin Ereselli, topraklarının ellerinden alınmak istendiğini savundu. Ereselli, şöyle konuştu: "Doğası havası suyu ve temiz havası ile herkesin imrendiği cennet gibi bir köyde çiftçilik yaparak mutlu bir şekilde yaşıyoruz. Bu mutluluk çok görülmüş ki ilk önce 223 hektar tarım arazimiz için 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında ‘sanayi alanı’ kararı alındı. Daha sonra ise yanlış bilgilendirilen Bursa Toprak Koruma Kurulu’ndan 223 hektar arazi hakkında ‘tarım dışı amaçlı kullanılabilir’ izni alındı."

Her iki işleminde Bursa Barosu, Ziraat Mühendisleri Odaları Bursa Şubesi, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ve DOĞADER’in açtığı dava ile iptal edildiğini anlatan Ereselli, şöyle devam etti: “Köyümüzün 223 hektar tarım arazisi üzerine KOTİYAK yararına ‘küçük ölçekli KOBİ yapısında esnaf ve sanatkarlara yönelik sanayi sitesi’ inşa etmek üzere Bursa Valiliği ile protokol imzalayan TOKİ, mahkemelerin iptal kararlarını görmezden gelerek önce 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planında ‘sanayi alanı’ olarak plan değişikliği kararı aldırttı. Daha sonra da Başbakanlık oluru ile aldığı kamulaştırma kararı üzerine biz İkizce köylülerini kamulaştırma görüşmesine çağırdı.”

Kamulaştırmak istenen arazinin tamamının sulanabilir arazi olduğunun altını çizen Ereselli, "Uluabat Gölü yamaçlarına sanayi sitesi inşa etmek inadından vazgeçmeyen KOTİYAK, yanına TOKİ ile Bursa Valiliğini de alarak sanayi sitesi için İkizce köyümüzün sulanabilir mutlak tarım arazilerini seçmiştir." şeklinde konuştu.

Bursa 3. İdare Mahkemesinin KOTİYAK projesini iptal etiğini hatırlatan Muhtar Ereselli, iptal kararı ve açılan yeni davaların sonuçlarının beklenmeksizin kamulaştırma işlemlerinin başlatıldığını söyledi.

Alınan kararın bölgede kaçak yapılaşmayı da beraberinde getireceğinin altını çizen Ereselli, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Uluabat Gölüne ve eko-sisteme de zarar vereceğinin altını çizdi. Köylü kadınlar ise bütün geçimlerini tarlalarından sağladıklarını belirterek yapılması planlanan sanayi sitesine karşı olduklarını ifade etti.

CİHAN

Yorumlar