İki köyün mera kavgası jandarmanın nöbeti ile engelleniyor

Tokat'ın Pazar ilçesine bağlı Ovayurt ve Çiftlik köyleri arasında çıkan mera gerginliği jandarma tarafından tutulan nöbetle engellenmeye çalışılıyor. İki köy arasında yaşanan gerginlik 4 yıl öncesine dayanıyor. Pazar ilçesine bağlı...

Google Haberlere Abone ol
İki köyün mera kavgası jandarmanın nöbeti ile engelleniyor

Tokat'ın Pazar ilçesine bağlı Ovayurt ve Çiftlik köyleri arasında çıkan mera gerginliği jandarma tarafından tutulan nöbetle engellenmeye çalışılıyor.

İki köy arasında yaşanan gerginlik 4 yıl öncesine dayanıyor. Pazar ilçesine bağlı Ovayurt köyü sakinleri, komşu köyleri Çiftlik köylü sakinlerinin hayvanlarını kendi meralarında otlattığı öne sürerek 4 yıl önce mahkemeye başvurdu. Yaklaşık 2 bin 500 dönüm merada yaşanan anlaşmazlık sonrası mahkeme geçtiğimiz mart ayında, Mera Tahsis Komisyonu tarafından Çiftlik köyüne tahsis edilen 9 parselin davacı köy ile davalı köy arasında müştereken kullanılmasına karar verdi. Ancak Çiftlik köyü sakinleri mahkemenin bu kararına itiraz etmeye hazırlanırken, Ovayurtlular mahkemenin kararı üzerine merada hayvanlarını otlatmaya başlayınca iki köy arasında tartışma yeniden alevlendi. Çıkan tartışmanın büyümesi üzerine çok sayıda asker bölgeye sevk edildi. Akrep araçları ile iki köy arasında nöbet tutan asker, iki köyün sakinlerinin birbirlerine yaklaşmasına izin vermiyor. Öğle saatlerine doğru ise Çiftlik köyü sakinleri kendi meralarına geçtiğini öne sürdükleri Ovayurtlulara ait hayvanları uzaklaştırırken asker ile aralarında tartışma yaşandı. Her iki köyün sakinlerinin elinde sopa olduğu görülürken, aralarındaki 100 metrelik mesafenin ortasında ise askerin bekleyişi sürüyor.

"MERA BİZE TAHSİS EDİLDİ"

Çiftlik Köyü Muhtarı İbrahim Yanar, meranın kendi köylerinin sınırları içerisinde olduğunu öne sürerek, "Mera bizim adımıza tahsisli. Hiç bir parselde onların hakkı yok. Bu kararı devlet verdi bize. Mahkeme de tasdiki bize veriyor, karşı köyde kısmen yararlanabilir diyor. Ama bunun da günü var. Daha kesinleşmemiş bir karar. Bizim itiraz etme hakkımız olmasına rağmen Ovayurtlular hayvanlarını bizim meramıza sokmaya çalışıyorlar. Ben halka 'durun' diyorum ama halk beni dinlemiyor. 2 gündür bu sıkıntı var.'' dedi.

"MERAYI ORTAK KULLANALIM"

Ovayurt Köyü Muhtarı Ali Yaman ise Çiftlik köyünün kendi köylerinden 1958 yılında ayrıldığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Bunlar bizden ayrıldıktan sonra bizi buraya sokmuyorlar. Biz buna itiraz ettik. İkimizde burada hayvanlarımızı otlatmaya hak kazandık. Biz kardeşçe burada hayvanları otlatalım diyoruz. Ama bunlar bunu dinlemiyorlar. Bizim hakkımız var ama onlar dinlemiyor."

İki köy sakinleri arasında çıkabilecek olası kavgaya karşı jandarmanın bekleyişi sürüyor.

CİHAN

Yorumlar