İki köy, baraj suları altında kalmadan dinamit etkisiyle yıkılmaktan korkuyor

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde, Doğanpınar Barajı’nın yapım çalışmalarının tamamlanmasıyla sular altında kalacak olan Kaşyolu ve Belören köyü halkı büyük huzursuzluk yaşıyor. Baraj inşaatında kullanılan dinamitler evlerde büyük...

Google Haberlere Abone ol
İki köy, baraj suları altında kalmadan dinamit etkisiyle yıkılmaktan korkuyor

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde, Doğanpınar Barajı’nın yapım çalışmalarının tamamlanmasıyla sular altında kalacak olan Kaşyolu ve Belören köyü halkı büyük huzursuzluk yaşıyor. Baraj inşaatında kullanılan dinamitler evlerde büyük hasara sebep olurken, köy halkı, çocukların bundan psikolojik olarak çok etkilendiğini ifade ediyor. Vatandaşlar bir an önce istimlâk çalışmalarının yapılıp, kendilerine gösterilecek yere taşınmak istediklerini belirtirken, köy sakinleri, Suriye sınırına yakın oldukları için çocukların, bomba atıldığını zannedip kaçıştıklarını ifade etti.

Oğuzeli ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olan iki köy sıkıntılı günler geçiriyor. Mezralarla birlikte yaklaşık 100 haneye sahip olan Kaşyolu ve Belören köyünde baraj inşaatı çalışmasında patlatılan dinamitler, vatandaşların adeta korkulu rüyası oldu. Bazı köylüler de evlerine kendi yöntemleriyle yaptıkları demirden güçlendirme çalışmalarıyla olası bir yıkımın önüne geçmeye çalışıyor.

Köylerinin baraj suları altında kalacağını dile getiren Halil Kılıçlar isimli köylü, kendileriyle ilgilenen kimsenin olmadığını söyledi. Dinamitin dozunun yüksek olduğuna vurgu yapan Kılıçlar, “Evlerimizde çatlaklar oluştu. Korkumuzdan oturamaz hale geldik. Çocuklar dışarıya hücum ediyor, psikolojileri bozuluyor. ‘Baba Suriye’den bomba mı atılıyor?’ diyorlar. Çocuklar kaçışıyorlar. Evlerimiz hep yarık. Gece geç saatlerde evlerimiz sallanıyor. Bize ilgi gösteren yok. Başbakanımız, ‘Kaymakam, vali köylere gidip evlerin sorununu dinleyecek’ diyor. Yanımıza, bir tane gelen olmadı. Biz çok perişanız.” diye konuştu. Eyüp Akten isimli vatandaş da dinamitlerin evlerde deprem etkisi oluşturduğunu söyleyerek, ölçüm alındığını ancak hala bir işlem yapılmadığını, kendi çabalarıyla güçlendirme çalışması yaptıklarını belirtti.

"İSTİMLAK ÇALIŞMALARI ACİLEN GERÇEKLEŞMELİ"

İsmail Kanuşağı da yeni yerleşim yerlerine bir an evvel taşınmak istediklerini dile getirdi. Kanuşağı, şunları söyledi: “Devlet bize kaldıramayacağımız 130 bin ila 150 bin TL arasında bir fiyat öneriyor. Köy halkı geçimini ancak sağlayabiliyor. Borçlanmak istemeyenler var. Allah rızası için yetkililer bize yardımcı olsunlar. Tapu yok ama köy ortak malı. Gelseler bir an önce istimlâk yapsalar yeni yuvalarımıza kavuşsak. Geleceğimiz meçhul. Devlet yeni yerimize taşıyıp hakkımızı versin. Bunun yanında patlayan dinamitler bizi rahatsız ediyor. Köyümüz Suriye sınırına da yakın. Bomba atıldı zannedip korkan çocuklar var.” Belören köyünden Cesim Bulut ise dinamit seslerinden duydukları rahatsızlıkları aktarıp, bir an önce istimlak çalışmalarının gerçekleşmesini beklediklerini dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar