İki ayrı maden kazasında 4 işçi öldü, 1 işçi yaralandı

Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen bir maden ocağı ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Gelik İşletmesi'nde yaşanan iş kazalarında 4 madenci hayatını kaybetti, 1 işçi yaralandı.

Google Haberlere Abone ol
İki ayrı maden kazasında 4 işçi öldü, 1 işçi yaralandı

Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen bir maden ocağı ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Gelik İşletmesi'nde yaşanan iş kazalarında 4 madenci hayatını kaybetti, 1 işçi yaralandı.

İlk olay, Zonguldak’ın merkeze bağlı Kırat mevkiinde kaçak işletilen bir maden ocağında yaşandı. İş güvenliği olmayan ocaktan kömür çıkartan Mustafa Özalpugan, İsmail Altun ve Yaşar Özerdoğan adlı işçiler, metan gazından zehirlendi. Yaşanan olayın ardından olay yerine Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Tahlisiye ekipleri çağrıldı. Ekipler, ocağa girdiklerinde 3 işçinin de hayatlarını kaybettiklerini tespit etti. Gazdan zehirlenen üç madencinin cenazeleri, Atatürk Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

İkinci iş kazası, TTK Karadon Müessesi'ne bağlı Gelik İşletmesi Maden Ocağı'nda meydana geldi. Yerin metrelerce altında kömürlerin taşındığı vagonları çeken lokomotifin devrilmesi sonucu Hakkı Gebeş ve Azmi Kara isimli madenciler yaralandı. İşçilerden Azmi Kara, hastaneye kaldırıldığı sırada yolda hayatını kaybetti. Diğer madenci Hakkı Gebeş ise BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

MADENCİLERİN YAKINLARI SİNİR KRİZLERİ GEÇİRDİ

Olayı haber alarak hastaneye akın eden madenci yakınları sinir krizleri geçirdi. Otopsisi yapılan TTK işçisi Azmi Kara’nın Türk bayrağına sarılı tabutu yakınları tarafından teslim alındı. Kara'nın cenazesi, Zonguldak merkeze bağlı Osmanlı köyüne götürüldü. Kara'nın cenazesi ikindi namazının ardından toprağa verildi. Kaçak maden ocağında metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden eden üç çalışanın otopsi çalışmaları devam ediyor.

"BABAM PARASINI ALMAK İÇİN OCAĞA GİTTİ"

Metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden Mustafa Özalpugan'ın oğlu Savaş Özalpugan babasını parasını alabilmek için kaçak maden ocağında çalıştığını söyledi. Özalpugan, "Babam emekliydi. Daha önce çalışmışlığı olduğu için alacağı vardı. Ocak sahibinin arkadaşları, köye gelmişlerdi. Babam parayı alabilmek için ocaklarında çalışmayı kabul etti. Yani kandırdılar. Dört gün olmuştu işe başlayalı. Ocak daha önce bombalanmıştı ama bunlar dinlemediler yine açtılar." dedi.

ALABAŞ: OCAK 15 GÜN PATLATILAN OCAĞI YİNE AÇMIŞLAR

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye Taş Kömürü Kurumu Karadon Müessesi Gelik İşletme Müdürlüğünde bu sabah saat 06.00 sularında bizim madencilik sektöründe 'nakliyat kazası' diye tabir ettiğimiz kazada, bir arkadaşımız hayatını kaybetti, bir arkadaşımız da yaralandı. Ayrıca kaçak diye tabir ettiğimiz ruhsatsız bir maden ocağında 3 tane arkadaşımız daha öldü. Türkiye Taşkömürü Kurumu Tahlisiye ekiplerinin de oradaki ocağı 15 gün önce patlatarak çalışmaya elverişsiz hale getirdi ama buna rağmen ocağı yine açmışlar. Söylenebilecek herhalde başka bir şey de yoktur ailenin o acıyı en iyi hissedebilecek insanlardan biri de benim. Maden şehidi bir babanın oğlu olarak sözün bittiği yerdeyiz." diye konuştu.

Bu tür ocaklarda ölümlerin yaşanmaması için defalarca yetkilileri uyardıklarını belirten Alabaş, şunları kaydetti: "Bu sahalarda madencilik faaliyetini bilmeden, mühendislik hizmeti almadan ve iş güvenliği tedbirine dikkat etmeden madencilik yapılamayacağını söylemiştik. Türkiye 2012'de müstakil iş güvenliği yasası çıkarmasına rağmen maalesef denetimlerdeki eksiklikler nedeniyle bu tür kazalar can almaya devam ediyor. Biz bir an önce ruhsatsız maden ocaklarıyla ilgili tedbirler alınarak artık bu tür acıları yaşamak istemediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum."



CİHAN

Yorumlar