IKBY Musul'u DAEŞ'ten kurtarmaya hazırlanıyor

IKBY Peşmerge Bakanlığı: ABD ile Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan askeri protokol anlaşması hiçbir şekilde Peşmerge güçlerinin son iki yıldır Musul çevresinde kurtardığı bölgelerden geri çekileceği anlamı taşımıyor. Bu ifade sadece kent merkezinden geri çekilmeyi kapsıyor

Google Haberlere Abone ol
IKBY Musul'u DAEŞ'ten kurtarmaya hazırlanıyor
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonuna katılacaklarını ve son iki yıldır ele geçirilen bölgelerden ise geri çekilmeyeceklerini belirtti.

Peşmerge Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "Peşmerge ve Kürdistan bölgesine bağlı güvenlik güçlerinin Musul ilinden çekilmesi, kentte düzenin ve güvenliğin sağlanmasından sonra Bağdat ve Erbil arasında yapılacak geçici anlaşmanın şartlarına göre gerçekleşecektir." ifadeleri kullanıldı.

Peşmerge güçlerinin terör örgütü DAEŞ'ten son iki yıldır geri aldığı bölgelerden çekilmeyeceğine yer verilen açıklamada, "ABD ile Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan askeri protokol anlaşması hiçbir şekilde Peşmerge güçlerinin son iki yıldır Musul çevresinde kurtardığı bölgelerden geri çekileceği anlamı taşımıyor. Bu ifade sadece kent merkezinden geri çekilmeyi kapsıyor." denildi.

Peşmerge güçlerinin Musul operasyonuna katılıp, katılmayacağına ilişkin ise açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Peşmerge güçlerinin Musul'u kurtarma operasyonuna katılıp hazır olduğu gündeme gelen yeni bir şey değil. Peşmerge bir yıldan uzun bir süredir söz konusu operasyona hazır ancak Irak merkezi hükümetine bağlı güçler hazır değil. Kürdistan Başkanı Mesut Barzani birkaç defa Peşmerge güçlerinin bu operasyona hazır oldukları vurgusunu da yapmıştı."

Irak Savunma Bakanlığı önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve IKBY arasında imzalanan mutabakatın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, Peşmerge ve IKBY’ye bağlı diğer güçlerin Irak hükümetinin belirleyeceği takvime göre Musul operasyonlarında kurtarılan bölgelerden çekilmesini içerdiğini belirtmişti.

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, 13 Temmuz’da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak Peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD'den gönderilecek bütçeden ödenecek. ABD tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. Bu sistem üzerinden Peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek." demişti.
 

Yorumlar