İhsanoğlu'ndan yolsuzluk sorusuna Sarkozy'li cevap

Cumhurbaşkanı Ekmeleddin İhsanoğlu, yolsuzluk operasyonları hatırlatılıp, “Türkiye’de tarafsız yargının olduğuna inanıyor musunuz?” sorusuna eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin durumuyla cevap verdi. İhsanoğlu, “Avrupa...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu'ndan yolsuzluk sorusuna Sarkozy'li cevap

Cumhurbaşkanı Ekmeleddin İhsanoğlu, yolsuzluk operasyonları hatırlatılıp, “Türkiye’de tarafsız yargının olduğuna inanıyor musunuz?” sorusuna eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin durumuyla cevap verdi. İhsanoğlu, “Avrupa normları diyorsak işte önümüzde güzel bir örnek.” dedi.

Çırağan Sarayı’nda seçim bildirgesini açıklayan Ekmeleddin İhsanoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın sözü hatırlatılarak, “Yargının zaman zaman kullanıldığını düşünüyor musunuz? Yolsuzluk soruşturmalarının demokratik ülkelerdeki gibi bağımsız ve tarafsız yürütüldüğüne inanıyor musunuz? şeklindeki soruyu cevapladı. İhsanoğlu, “Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç beyin bu sözlerinin altına ben imzamı atıyorum. Sayın Kılıç uzun yıllar Anayasa Mahkemesi reisliği yapmıştır. İnsan hak ve hürriyetleri ile siyasi haklar konusunda çok zor imtihanlarda başarılı olmuştur. Bugün Türkiye’de bu siyasi ortam var ise Haşim Kılıç beyin bu ortamın yaratılmasında çok önemli katkıları vardır. Sırf hemhşerim olduğu için değil, aynı fikirde olduğum için söylüyorum; sözlerine imzamı atarım.” diye konuştu.

Adli vakaların siyasileştirilmemesi gerektiğini belirten İhsanoğlu, “Bir adli vaka olmuşsa, bir suçlama varsa bunun doğru olup olmadığının ispat edileceği yer mahkemedir. Bu sizin lehte aleyhte ve savunanlar ve suçlayanlar diye memleketi ikiye bölüp, toz duman içerisinde gerçeklerin gözden kaçmasını sağlamak bence iyi bir şey değildir. Geçen hafta Fransa’da eski cumhurbaşkanı Sarkozy ile ilgili Fransız adaleti sessiz, derin soruşturma yapmış, sonunda bu konu halka açıklandı. Adalet mecrasına yöneldi. Biz ‘Avrupa normları’ diyorsak işte önümüzde güzel bir örnek. Bizim adalet sisteminin her şeye rağmen doğru karar vereceğine, yeter ki Türkiye’de Haşim Kılıç gibi adaletli ve dürüst hakimler olsun.” ifadelerini kullandı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, “Uluslararası alanda çok parlak bir kariyere sahipsiniz ama o derecede de Türkiye’de siyasete yabancısınız. Oysa çok güçlü bir siyasi liderle yarışa girdiniz. Kampanyanızı halka nasıl aktaracaksınız? Tayyip Erdoğan’ı hangi noktalarda yakalayıp birinci turda öne geçmeyi düşünüyorsunuz? Sorusuna da şu cevabı verdi: “Bu seçim çok farklı bir seçim. Bu seçime köprü yapmak, baraj yapmak vaadiyle gelemezsiniz. Çünkü siz başbakanlığa namzet değilsiniz. Aktif siyasetin içinde olmadım. Fakat her zaman siyasetin çok yakınındaydım. 1970’li yıllardan itibaren bana siyasete girme teklifleri gelmiştir. AK Parti kurulurken de teklif geldi. Hep uluslararası kariyeri tercih ettim. Ülkemin siyasetiyle de yakından ilgilendim. O yüzden siyaset yabancısı değilim. Adım üzerine anlaşma hasıl olduğu 16 Haziran’dan itibaren sokakta insanlarda İstanbul’da, Yozgat’ta, Ege’de, Karadeniz’de, Orta Anadolu’da çok enteresan bir değişim talebi var. Cumhurbaşkanlığı konusunda halkın farklı bir bakış açısı var.”

CİHAN

Yorumlar