İhsanoğlu: Suriyeliler gibi Türkmen kardeşlerimizle de ilgilenmeliyiz

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılarla ilgilendiği gibi Iraklı Türkmenlerle de ilgilenmesini gerektiğini söyledi. İhsanoğlu, "1991 yılında güvenlik konseyi Kürt kardeşlerimiz için güvenli bölgeler...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Suriyeliler gibi Türkmen kardeşlerimizle de ilgilenmeliyiz

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılarla ilgilendiği gibi Iraklı Türkmenlerle de ilgilenmesini gerektiğini söyledi. İhsanoğlu, "1991 yılında güvenlik konseyi Kürt kardeşlerimiz için güvenli bölgeler oluşturmuştu. Bu gün Türkiye de Türkmen kardeşlerimiz için güvenli bölgeler yaratması lazım. 2011’den bu yana 1 milyon Suriyeliyi Türkiye misafir etmektedir. Ortadoğu ya huzur döner Türkmen kardeşlerimiz iade edilir. Türkiye olarak Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle ilgilenmemiz lazım." dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Irak Türkmenlerinin temsilcileri, dernek başkanları ile yaptığı görüşmede, Türkmenlerin Irak’taki sorunlarını dinledi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan İhsanoğlu, Irak’ta yaşananlarla ilgili şu ana kadar eksik bilgi sahip olduğunu söyledi. Kendilerine tüyler ürpertici bilgi verildiğini aktaran İhsanoğlu, "Kuzey Irak’taki nüfus kaydırılması, dağıtılması ve kuzey ile güneyden gelen baskı ile büyük fedakarlıklar içinde kendi vatanlarında mülteci durumuna düşürüldüler." diye konuştu.

İlk defa Irak Türkleri tarihinde kızlara tecavüz edildiğini ve yapılan tecavüzlerin etrafa gönderildiğini, 13 -15 yaşındaki kızların elektrik direklerine asıldığını aktaran İhsanoğlu, "Bu korkunç manzara karşısında ben Türk vatandaşı olarak büyük sıkıntı içindeyim. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Türkiye, mazlum insanlarla beraber olmuştur. Bir haftadır, hepimiz Gazze’deki kardeşlerimiz için üzülüyoruz. Bazılarımız nutuk atıyor, ama Irak’taki kardeşlerimiz için meseleyi unutmuş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, Türkmenlere sahip çıkması gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, şöyle devam etti: "1991 yılında Güvenlik Konseyi Kürt kardeşlerimiz için güvenli bölgeler oluşturmuştu. Bu gün Türkiye Türkmen kardeşlerimiz için güvenli bölgeler yaratması lazım. Güvenlik Konseyinde bu şekilde müttefikler ile dış politika ile uzmanlarımız var. Onlar bunu bulacaklardır. Türkiye 1988 senesinde gelen mültecilere kucağını açmıştır. Onların bir müddet misafir etmiştir. Sonra ülkelerine selametle göndermiştir. 2011’den bu yana 1 milyon Suriyeliyi Türkiye misafir etmektedir. Türkmen kardeşlerimiz gidecek yer bulamıyorlar. Onların burada tecavüze, katliama uğramayacak şekilde sığınmalarını sağlamak lazım. Daha sonra şartlar iyileşir, Ortadoğu ya huzur döner Türkmen kardeşlerimiz iade edilir. Türkiye olarak Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle ilgilenmemiz lazım."

CİHAN

Yorumlar