İhsanoğlu: Silahlar terk edilmeli, ateşkes devam etmeli

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, çözüm sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, silahların terk edilmesi ve ateşkesin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.Çırağan Sarayı’nda yaptığı tanıtım toplantısında konuşan İhsanoğlu,...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Silahlar terk edilmeli, ateşkes devam etmeli

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, çözüm sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, silahların terk edilmesi ve ateşkesin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Çırağan Sarayı’nda yaptığı tanıtım toplantısında konuşan İhsanoğlu, Kürt sorunu hakkında düşüncelerini açıkladı. Kürt meselesinin en hassas ve en mühim meselelerden biri olduğunu belirten İhsanoğlu, “Barış elbette barış, savaş elbette hayır. Barışla bu işi halletme yollarını bulmamız lazım. Bu barışı sağlamak için çok önemli tecrübelerimiz var. Biz bu topraklarda bin senedir beraber yaşıyoruz. Dil farkı var. Dile karşı da ülkemiz hata yapmıştır. Biz her şeyi sopa ile halletmeye alışmış bir mirastan geliyoruz maalesef. O sopayı kullanarak temel insan haklarını yok etmek, susturmak insanların ana dilini konuşmamalarını sağlamak kabul edilmez bir şey. Ben Türk baba ve annenin evladı olarak yabancı bir ülkede doğdum. İnsanın ana dili temel hakkıdır. Siz ana dilinizi konuşamıyorsanız vatanınızda yaşamıyorsunuz demektir. Vatanınızda yabancısınız. Bu çok büyük haksızlık oldu. Bu haksızlığın giderilmesi şarttır.” ifadelerini kullandı.

Yeni anayasa vurgusu yapan İhsanoğlu şöyle devam etti: “İnsan hak ve hürriyetlerinin en kamil şekilde icra edilmesi anayasaya konulması kanunların geliştirilmesi hedef aldığımız Avrupa Birliği normlarını getirmektir. Bu gibi problemi olan tek ülke dünyada biz değiliz. Başka ülkelerin tecrübelerinden yararlanmamız lazım. Bunları yaparken bunu muhakkak Meclis’e götürmelisiniz. Parlamentonun bunu kabul etmesi lazım. Ülkede bir konsensüs milli mutabakatın olması lazım. Bu mutabakatı sağlamadığınız takdirde bu barış aksak bir barış olur. Doğuracağı sıkıntılar getireceği menfaatlerden daha büyük olur. Silahların terk etmesi lazım. Ateşkesin devam etmesi lazım. İnsanların hürriyet içinde huzur içinde yaşamaları lazım. Bunu yaparken elbette ülkenin toprak bütünlüğünü siyasal rejimin zedelenmemesi lazım. Anayasal sisteminin korunması lazım.”

CİHAN

Yorumlar