İhsanoğlu: Mevcut anayasaya göre seçilip ‘bunu beğenmedim’ diyemezsiniz

Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanının mevcut anayasaya göre seçileceğini söyledi. İhsanoğlu, “Şimdi siz anayasanın 104. Maddesine göre seçiliyorsunuz, yukarı çıkıp ‘ben bunu beğenmedim’ diyorsunuz....

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Mevcut anayasaya göre seçilip ‘bunu beğenmedim’ diyemezsiniz

Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanının mevcut anayasaya göre seçileceğini söyledi. İhsanoğlu, “Şimdi siz anayasanın 104. Maddesine göre seçiliyorsunuz, yukarı çıkıp ‘ben bunu beğenmedim’ diyorsunuz. Böyle bir şey olamaz. Kimse bunu yapamaz, bu anayasa ihlalidir.” dedi.

Çırağan Sarayı’nda seçim bildirgesini açıklayan Ekmeleddin İhsanğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı. İhsanoğlu, Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş’ın, “Cumhurbaşkanı seçilmeniz halinde mevcut hükümetle nasıl bir ilişkiniz olacak? Çünkü Çankaya’ya çıkmanız halinde Tayyip Erdoğan hükümetiyle çalışacaksınız. Aklınızda nasıl bir devlet tasarrufu var?” sorusuna, “Türkiye 90 senelik bir devlet. Arkasında bin senelik bir mazi var. Biz devleti ilk defa idare edecek değiliz. Bu milletin her ferdinin bir tarihi müktesebatı vardır. Ben 100 devleti gezdim. 62 defa devri alem yaptım. Çok sayıda ülkenin devlet başkanları, cumhurbaşkanları ve bakanlarıyla görüştüm. Bir tek bu işleri yapan dünyada biz değiliz. Bu sistemi biz icat etmedik. Parlamenter sistemi biz cumhuriyetle değil, saltanat devrinde kabul ettik. İkinci meşrutiyetle birlikte kabul ettik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyeti kuruyor, yetkiyi başvekile devrediyor. O günden bugüne bu memleket böyle gidiyor. Bu görevler anayasada yer alıyor ve bizim teamüllerimiz var. Bir siyasetçi ‘ben bu sistemi beğenmiyorum, başkanlık rejimi daha iyidir’ diyebilir. Gayet tabi bunun tartışılması lazım. Ama bunun Meclis’te kabul edilmesi, ona göre anayasanın değiştirilmesi lazım. Şimdi siz anayasanın 104. Maddesine göre seçiliyorsunuz, yukarı çıkıp ‘ben beğenmedim bunu’ diyorsunuz. Böyle bir şey olamaz. Kimse bunu yapamaz, bu anayasa ihlalidir.” cevabını verdi.

ABD’deki başkanlık sistemiyle ilgili bilgi veren İhsanoğlu, “Amerikan sistemiyle bizim ülkemizin ilgisi yok. Orada değişik devletler birleşiyor, her devletin kendine göre kongresi var, temsilciler meclisi var devlet başkanı yetkisine sahip eyalet valisi var. Bunlara göre bürokrasisi, kanunları var. Her eyaletin kanunu farklı. Bu devletler bir araya gelip federal yapı oluşturdular ve başına başkan koydular. Bizim böyle bir durumumuz yok ki. Biz üniter bir devletiz, tek bir devletiz. Biz bu devleti korumak mecburiyetindeyiz. Güçlü bir yetki iktidardadır. Cumhurbaşkanının icra yetkisi var mıdır? Ben seçildikten sonra Meclis bu anayasayı değiştirirse cumhurbaşkanı onaylanan anayasayı uygulamak mecburiyetindedir. Cumhurbaşkanı mevcut anayasaya göre seçilecektir ve anayasadaki yetki ve görevleri yerine getirmekle mükelleftir. Andını ona göre içecektir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar