İhsanoğlu İzmir'de STK temsilcileriyle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İzmir'de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan İhsanoğlu, Türk sanayisinin yüzde 31'ini karşılayan...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu İzmir'de STK temsilcileriyle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İzmir'de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan İhsanoğlu, Türk sanayisinin yüzde 31'ini karşılayan İzmir'in 350 milyon dolarlık vergiden çok azını geri aldığını, verdiğinin 50'de 1'ini geri aldığını, kente daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de bugün bir takım kalkınma hamleleri olduğunu, son 10 senede gelirini 3 bin dolardan 10 bin dolara yükselttiğini ama 12 sene içinde Türkiye bir dar gelir tuzağı içinde kaldığını ifade eden İhsanoğlu, "10 bin dolar sınırını yükseltememiştir. Bu 10 bin doların dağılımı GSMH'nın dağılımında adaletsizlikler olmuştur. O bakımdan bu modelin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Sosyal adalete daha yakışır bir dağılım olması gerekmektedir. Bu da elbette Türkiye'nin dar gelir tuzağından çıkması ile olur. Güney Kore ile mukayese yapmak lazım. 12 sene önce neredeydi bugün nereye geldi. 1981'de ilk kez Güney Kore'ye gittim. O günkü Güney Kore, İstanbul'un Türkiye'nin çok gerisindeydi. Seul'ün ne İstanbul ne Ankara'ya benzer bir hali vardı. Orta Anadolu'nun büyük bir kasabasına benzerdir. Bugün bizi katladı. Bu mukayeseleri yapmak lazım. " dedi.

Türkiye büyük bir imtihanla karşı karşıya olduğunu, imtihanın tarihinin 10 Ağustos olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, bu tarihte Türkiye'nin çok önemli bir karar vereceğine söyledi. 12. Cumhurbaşkanı seçmek değil istikrarla ilgili karar verileceğini dile getiren İhsanoğlu, "İstikrar devam etsin mi, yoksa sona ersin mi? Türkiye'nin vereceği karar budur. Hepimizin arzusu Türkiye'nin ekonomik gelişmesinin istikrar içinde yürümesidir. Kalkınmasını sürdürülebilirlik içinde yapmasıdır. Sanayinin, ticaretin enerjisinin büyümesi, kendi tabi kaynaklarından yararlanması gerekiyor. Bu da istikrarın sağlanması ile olur. Biz diyoruz ki bu istikrarı yakalamak lazım. Türkiye huzur, güvenlik istiyor gerginlik cepheleşme, zıtlaşma istemiyor. Türkiye bir bütün olarak 76 milyonun tek pare olarak hareket etmesini istiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin son yıllarda tuhaf noktaya geldiğini, 'toplumun yarısı bana destek versin ben o destekle istediğimi yapayım iktidar olayım' düşüncesinin bu noktadan sonra olamayacağını kaydeden İhsanoğlu, hele cumhurbaşkanının devletin başı olarak bu lüksünün bulunmadığını dile getirdi. İhsanoğlu, "Ülkeyi bu riske sürüklemek mümkün değil. Türkiye'nin 10 Ağustos'ta kararını vermesi lazım. İstikrardan, huzurdan yana toplumda güven tesisine vakıf olması lazım. Gerginliği cepheleşmeyi giderecek, kutuplaşmayı önleyecek bir ve beraber 76 milyon olarak kenetlenmemiz lazım. Sabahleyin 2 askerimiz şehit edildi. IŞİD de acaba kaç Iraklı Türkü esir etti, kaç kızımıza tecavüz etti. Bu ateş çemberi etrafımızı çevirdi ve bu ateş ülkemize sıçrayabilir. Onun için Türkiye'nin birlik ve beraberliğini koruması lazım. Onun için 10 Ağustos'ta verilecek sağlam oylarla bu halledilecektir. Ekonominin, turizmin daha sağlam temeller üzerinde büyümesi temin istiyorsak muhakkak istikrardan yana karar vermek lazım." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, adaylık teklif edildiğinde görevi milli bir görev olarak kabul ettiğini, makam peşinde olmadığını, memlekete farklı şekilde hizmet etmeyi planlarken adaylığının gündeme geldiğini kaydetti. İhsanoğlu, ikbal ihtiras peşinde güç elde etmek için bunu yapmadığını, bu fıtratta biri olmadığını dile getirdi. 2 partiyle başlayan uzlaşmanın 10 partiye kadar yükseldiğini, AK Parti içinde de bir çok vatandasın istikrar içinde ülke huzurunun temin edilmesini istediğini ifade ederek kendisine destek verenlere teşekkür etti.

Türkiye'nin son yıllarda devlet görevlerinin belli bir kadronun etrafında dağıtıldığına da dikkat çeken İhsanoğlu, "Bunu yıkmak lazımdı meydan okumak lazımdı. Bu seçimler bu meydan okumayı da getiriyor beraberinde. Türkiye 3-5 kişinin vereceği kararlarla hayatını idame ettirmek ya da ettirmemek gibi bir seçenekle karşı karşıya kaldı." dedi.

Türkiye'nin itibar kaybettiğine de değinen cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "TIR şoförlerimiz rehin tutuluyor. Başkalarının ki rehin tutulmuyor. Biz terör gruplarına terörist diyemiyoruz. Sabahtan akşama kadar Gazze ile ilgili bağırıyoruz çağırıyoruz bir dirhem ilaç battaniye çadır gönderemiyoruz. Çünkü gönderecek kapılar kapalıdır. Başkalarını suçluyoruz." ifadelerini kullandı.

    Bu seçimde Türk milletinin Çankaya'ya sorun çözen birini mi sorun yaratan birisini mi seçeceğinin kararını vereceğini dile getiren İhsanoğlu şunları söyledi: "Türkiye bütün siyasi partilere eşit mesafede duran birini mi, yoksa kendi siyasi gündemi ile oraya çıkıp, Anayasa ihlali yapıp kendi siyasi görüşünü mü kabul ettirecek birini mi seçeceğiz. Acaba Türkiye rejim değişikliğine mi yol açacak yoksa parlamenter sistemi mi devam ettirecek. Türkiye anayasasını değiştirmek ıslah etmek mecburiyetindedir. Türkiye'de rejimi değiştirmek gibi kimsenin arzusu yok. Bir avuç siyasi parti mensubu dışında kimsenin böyle bir arzusu yok."

    12 senedir YÖK kanunun niye değiştirilmediğine dikkat çeken İhsanoğlu, "Askeri vesayetin ürünü değil mi?" diye sordu. İhsanoğlu, yetkilerin mevcut iktidarın eline geçtiği için YÖK kanunu değiştirmediğini belirtti. Yürütme ve yasamanın bu kadronun elinde olduğunun, yargının da bu kadronun eline geçtiğini vurgulayan İhsanoğlu, "Dünyanın hiç bir yerinde yargı kurumu ile bu şekilde oynanmış değildir. Türkiye'nin bir de yürüme yasama ve yargı erklerinden sonra basının bir kısmını da ele geçirdikten sonra denge unsuru olan cumhurbaşkanlığı makamıdır. Türkiye'de rejimin ne olduğunu adının ne olduğunu hangi ülkelerde mukayese edilmek gerektiğini söylemek için başka bir şeye ihtiyaç yoktur. Apaçıktır. güneydeki komşuların rejimlerine benzer." dedi.

    Türkiye'de sevgiye saygının paylaşılmasına, birlik, dirlik anlayışının kökleşmesine ihtiyaç olduğunu belirten İhsanoğlu, konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Bu millet sahipsiz değildir, zekidir. Milli birlik ve beraberlik içinde bütün zorlukların üstünden gelmesini bilir." sözüyle bitirdi.

    Toplantıya katılanlardan oylarını kullanmalarını ve komşularının oylarını kullanmasını sağlamalarını istedi. CİHAN

Yorumlar