İhsanoğlu: Filistin’le ilgili benim böyle bir sözüm yok

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin’le ilgili taraf tutulmaması yönünde bir sözünün olmadığını söyledi. Arap liderleri arasındaki kavgalar hakkında değerlendirme yaptığını belirten İhsanoğlu, Filistin’de yaşanan...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Filistin’le ilgili benim böyle bir sözüm yok

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin’le ilgili taraf tutulmaması yönünde bir sözünün olmadığını söyledi. Arap liderleri arasındaki kavgalar hakkında değerlendirme yaptığını belirten İhsanoğlu, Filistin’de yaşanan sorunların çözümü noktasında genel sekreterliği döneminde çok fazla çalışma yaptığını anlattı.

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan İhsanoğlu, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Filistin’le ilgili sözlerinin sorulması üzerine İhsanoğlu şunları söyledi: “Benim söylediğim Türkiye taraf tutmaması meselesi Filistin’le ilgili değil. Ben bunu daha çok Arap ihtilafları ile ilgili Arap ülkeleri kavgaları ile ilgili Arap liderler arasındaki kavgalarla ilgili söyledim. Bu konuda taraf tutmanın bölgeye ve Türkiye’ye neler getirdiğini izah etme ihtiyacı vardı. Filistin’le ilgili benim böyle bir sözüm yok. Bunu söyleyenler yanlış bilgi edindiler herhalde. Benim genel sekreter olarak Filistin’e yaptığım hizmet herkesin bildiği bir konudur. 2006 senesinde Aralık ayında Hamas ile Fetih arasındaki ilk ateşkesi ben sağladım. Bunu uzun boylu mekik diplomasisi icra ederek Ramallah’ta Abbas ile Gazze’de Başbakan Haniye ile Şam’da Halid Meşal ile üç merkez arasında mekik dokuyarak ihtilaf noktalarını birer birer gidererek en sonunda Aralık ayının sonuna doğru ateşkes sağladık. Hamas ile Fetih arasında ilk ateşkes sonucunda milli mutabakat hükümeti kuruldu. 2007 baharında kuruldu. Filistin mücadele konusunda bizim çalışmalarımız devam etmiştir. Gazze’ye yapılan saldırılar karşısında teşkilatımızın en yüksek seviyede karar organlarını davet ettik. Gazze’ye defalarca gittim.”

CİHAN

Yorumlar