İHD'den Roboskili ailelere destek açıklaması

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, Uludere ilçesinde iki yıl önce 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan hava saldırısıyla ilgili mahkemenin verdiği takipsizlik kararına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
İHD'den Roboskili ailelere destek açıklaması

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, Uludere ilçesinde iki yıl önce 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan hava saldırısıyla ilgili mahkemenin verdiği takipsizlik kararına ilişkin basın açıklaması yaptı.

İHD Şırnak Şubesi Başkan Yardımcısı Aytaç İrmez, Şırnak'ın Uludere ilçesinde iki yıl önce 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan hava saldırısına ilişkin hukuk mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.
Askeri savcılığının kovuşturmaya yer olmadığı şeklindeki kararını değerlendiren İrmez konuşmasına şöyle devam etti: "Roboski katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur, örtbas edilemez.
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 6 Ocak 2014 tarihli 2013/404 Esas nolu ve 2014/1 karar nolu kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile Roboski Katliamında hiç kimseye dava açılamayacağına karar verdi. Askeri savcılığın kararı incelendiğinde hava harekatı talimatının bizzat Genelkurmay Başkanı tarafından verildiği anlaşılmaktadır. Askeri savcılık kararının gerekçesinde insansız hava aracı görüntülerine tek başına itibar edilmediği, ancak silahsız olduğu görülen kişilerin PKK militanı olduğuna dair ne tür somut bilgiler belirtilmeden bunların örgüt militanı olduğu değerlendirmesi yapılarak bombalama emri verildiği ve hata edildiği belirtilmiş, TCK 24 ve 30. maddelere göre de hata nedeni ile cezai sorumluluk olmadığı ifade edilmiş ve dosya ve dolayısıyla da katliam örtbas edilmek istenmiştir. Silahsız kişiler hiçbir koşulda öldürülemez."

Olayın talimatı Genelkurmay Başkanı Necdet Özel tarafından verildiği halde, şüpheliler arasında gösterilmediğini ifade eden İrmez, " TCK 24. maddenin 4. fıkrasında konusu suç teşkil eden emrin kesinlikle yerine getirilmeyeceği, böylesi bir emri yerine getiren ve emri verenlerin sorumlu olacağı açıkça belirtilmektedir. Bu durumda askeri savcılığın hukuksal gerekçesi gerçek dışıdır. TCK 24. madde uyarınca silahsız sivillerin bombalanması emrini veren Genelkurmay Başkanı bu emrin verilmesi ile ilgili istihbarat değerlendirmesi yapan diğer askeri yetkililer ve bombalamayı yapan F-16 pilotları açıkça sorumludur. TCK 30. maddede ise suçun maddi unsurlarını bilmeyip hata sonucu suç işleyenlerin taksirli sorumluluk halinin saklı olduğu belirtilmektedir. Yani bu durumda bile bir ceza indiriminden bahsedileceği belirtilmektedir. Kaldı ki Roboski Katliamında silahsız kişileri bombalamanın suç olacağı bilinmelidir. Çünkü bu kişiler PKK militanı dahi olsa mevcut kanunlarımıza göre teslim ol çağrısının yapılması gerekmektedir. Böyle bir çağrı yapılmadan doğrudan doğruya bombalama yapılması suçun kasten işlendiğini göstermektedir. Dolayısıyla TCK 30. madde gerekçe yapılamaz." dedi.

Roboski katliamının insanlığa karşı suç olduğunu ifade eden İrmez, "İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı işlememektedir. İnsan hakları savunucuları olarak hukuksal süreci takip edeceğimizi, Anayasa Mahkemesi’nde sonuç alınamaz ise dosyanın AİHM’e taşınacağını ve AİHM’in 1994’te Şırnak’ta bombalanan köylerle ilgili verdiği emsal karara uygun bir karar vererek Türkiye’yi mahkum edeceğini, bu mahkumiyet ile beraber bu olayda sorumluluğu olanların tümünün yargı önüne çıkarılacağını vurgulamak isteriz. Hukuka aykırı olan ve hiçbir vicdana sığmayan bu kararı tanımadığımızı, Türkiye’de adalet arayışını sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar