İHD Suriyelilerle ile ilgili yaşanan gerginliklerle ilgili rapor hazırladı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gaziantep Şubesi tarafından, son günlerde Suriyeliler ile ilgili yaşanan sorunlara ilişkin rapor hazırladı. Sığınmacılara yönelik etkin bir proje ve pratiğin ortaya konulamamış olmasının, sorunların artmasına...

Google Haberlere Abone ol
İHD Suriyelilerle ile ilgili yaşanan gerginliklerle ilgili rapor hazırladı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gaziantep Şubesi tarafından, son günlerde Suriyeliler ile ilgili yaşanan sorunlara ilişkin rapor hazırladı. Sığınmacılara yönelik etkin bir proje ve pratiğin ortaya konulamamış olmasının, sorunların artmasına sebep olduğu belirtilirken, acil eylem planı dahilinde sosyal hayata ilişkin bir dizi tedbirler sıralandı.

Hazırlanan rapora ilişkin konuşan İHD Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hüseyin Gökot, "Bir tepki gösterilecekse hayvanların barındığı yerlerde barınmak zorunda kalan, köle gibi çalışan, şiddete uğrayan, çoğunluğu fakirlerden oluşan Suriyeli sığınmacılara değil, bu savaşı ve adaletsiz sosyal koşulları ortaya çıkaranlara yine şiddet çağrısı olmadan tepki gösterilerek sorun çözülebilir." dedi.

Gökot, "Suriyeli sığınmacılara yönelik tepkilerin artmasında en önemli etkenin onlara yönelik olarak sosyal medya ve diğer tüm iletişim araçları ile ayrımcı bir dil kullanan ve Suriyeli sığınmacılara şiddet uygulayan ayrımcı ırkçı çevrelerdir. Başbakan Erdoğan’ın dahi 16 Temmuz 2014 tarihli açıklamasında sığınmacılara dönük saldırıların, bir kısım yönlendirmeler ile tetiklendiği belirtmesine rağmen sığınmacılara yönelik saldırılarda etkin bir koruma gerçekleştirilmediği gözlemlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te yaşanan sıkıntılara da değinen Gökot, "En son şehrimizde sadece bir trafik kazası bahane edilerek Gaziantep’de Suriyeli plakalı araçlara ardından Suriyelilerin işlettiği işyerlerine saldırılmış ise de saldırı sonrasında saldırganlar uzun bir süre haksız fiillerine devam etmiş bu olaylar neticesinde tutuklanan veya nitelikli bir soruşturmaya uğrayan saldırganların olmaması dikkate değerdir. Bu aşamadan sonraki olaylardaki tüm kamu gücünü kullananları etkin davranmaya, etkili soruşturma yürütmeye davet etmekteyiz." diye konuştu.

"AYRIMCI DİL ÖNLENMELİ"

8 maddelik acil eylem planlarını açıklayan Gökot, "Şehirde bulunan kamu gücü kullananlar Suriyelilere yönelik şehir içerisindeki tertip edilen eylemlerde ve günlük hayat içerisinde gelişen pratiklerde Suriyelilere yönelik saldırılarda etkin hareket etmeli ve koruma önlemlerini suç oluşmuş ise suç sonrası cezalandırma için etkin soruşturma önlemlerini alınmalıdır. Bilişim, soysal medya yerel gazeteler ve diğer iletişim araçları üzerinden Suriyelilere yönelik olan ayrımcı, şiddet içeren dile ve saldırılara yönelik olarak soruşturmalar başlatılmalıdır. Ayrımcı dilin önlenmesi konusunda seminer ve eğitimler yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

"KİRALARDA SEMTLERE GÖRE TAVAN FİYAT BELİRLENMELİ"

'Kentin barınma pahalılığına sebebiyet veren ve azınlık bir sınıfa rant sağlayan imar planları gözden geçirilmelidir' diyen Gökot, konut ve işyeri kiralarında bir tavan fiyatın semtlere göre belirlenmesi ve ücretsiz konaklamanın olanaklarının sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Suriyelilere yönelik çalışma şartlarına dönük sağlıklı çalışmalar yapılması gerektiğine de vurgu yapan Gökot, şunları söyledi: "Uluslararası yardım kuruluşları ile beraber insani projeler ortaya konarak şehrimizde farklılıklar bir fazlalığa değil berekete dönüştürmelidir. Suriyeli Sığınmacıların gelmesiyle, ekonomik ve sosyal koşulları daha da darlaşan alt ve orta sınıf Gaziantep’te yaşayan halklar, yapılacak projelerde göz önünde tutulmalıdır. Suriyeli sığınmacıların, sağlık hizmetlerini alabilmesi için zorunlu olan kimlik alımında Gaziantep AFAD İl Müdürlüğü önünde oluşan ve günlerce kuyrukta beklemeyi gerektiren sorunun önüne geçilmesi için yeterli personel sağlanmalıdır. Hastanelerde sağlık hizmeti almaya çalışan Suriyeli Sığınmacılara dillerini bilen personel ve doktorlar ile hizmette bulunulmalıdır." CİHAN

Yorumlar