İHD Şırnak Şubesi: Yüksekova olayları aydınlatılmalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi tarafından Hakkari’de yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 2 vatandaş ve bu vatandaşların cenaze töreninde yine olaylarda başka bir vatandaşı başına bir cismin isabet etmesi sonucu beyin ölümü gerçekleşmesi konula.

Google Haberlere Abone ol
İHD Şırnak Şubesi: Yüksekova olayları aydınlatılmalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi tarafından Hakkari’de yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 2 vatandaş ve bu vatandaşların cenaze töreninde yine olaylarda başka bir vatandaşı başına bir cismin isabet etmesi sonucu beyin ölümü gerçekleşmesi konular hakkında basın açıklaması yapıldı.

    Açıklamada, "Hakkari’de meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden vatandaşlar ile ilgili Hakkari İHD şubesinin inceleme ve araştırma yapmış olduğu ve hazırlanan rapora göre ‘göstericiler arasında ateşli silah kullanılmışsa resmi makamlar bunu kanıtlamak zorundadır." denildi.
    
    İHD Şırnak Şubesi adına açıklama yapan Şırnak İHD İl Başkanı Emirhan Uysal, "06 Aralık 2013 tarihinde Meya-Der öncülüğünde yapılan basın açıklamasında, güvenlik güçleri orantısız güç kullanarak kitlenin üzerine ateş açmış ve bunun sonucunda Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir yaşamını yitirmiştir. Yaşamını yitiren Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir’in cenaze törenlerinde çıkan olaylarda Bemal Tokçu ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede dün beyin ölümü gerçekleşmiştir. Kurumumuzun bir şubesi olan Hakkari İHD şubesi konuyla ilgili inceleme ve araştırma yapmış ve bunun sonucunda bir rapor hazırlamıştır. Bu rapora göre ‘’göstericiler arasında ateşli silah kullanılmışsa resmi makamlar bunu kanıtlamak zorundadır. Olay ile ilgili olarak ulusal medyaya dağıtılan görüntülerden net bir şey anlaşılamamaktadır. Görüntülerin olay gününe ait olup olmadığı uzman bir heyet tarafından incelenmelidir. Eğer görüntüler gerçek ise eli silahlı olarak gösterilen kişilerin öldürülen şahıslar olduklarını kanıtlayan deliller kamuoyuna sunulmalıdır. Polis araçlarında ve çevrede kamera olmasına rağmen şahısların vurulma anına ait hiçbir görüntü resmi makamlar tarafından kamuoyuna sunulmamıştır. Öldürülen şahısların polis ile çatışmaya girdiklerine dair resmi makamlar tarafından hiçbir bilgi ve belge kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bu durum infaz olduğuna dair kuvvetli şüpheler ortaya çıkarmaktadır.” dedi. CİHAN

Yorumlar