İHD, hasta mahkumların serbest bırakılması için eylem yaptı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Şubesi, ülke genelindeki cezaevlerinde bulunan 202’si ağır olmak üzere toplam 620 hasta mahpus için eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol
İHD, hasta mahkumların serbest bırakılması için eylem yaptı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Şubesi, ülke genelindeki cezaevlerinde bulunan 202’si ağır olmak üzere toplam 620 hasta mahpus için eylem yaptı. Muş Belediye meydanında bir araya gelen İHD Muş Şubesi üyeleri 202 mum yakarak basın açıklaması yaptı.

‘Hasta mahpusları cezaevlerinden tabutla değil umutla karşılamak istiyoruz’ sloganıyla basın açıklamasını okuyan İHD Muş Şubesi Başkanı Saim Atılgan, ülke genelinde 620 hasta mahpusun bulunduğunu ifade edip konuşmasını şöyle sürdürdü: “Genel merkez cezaevi komisyonumuzun verilerine göre Türkiye cezaevlerinde 202’si ağır olmak üzere toplam 620 hasta mahpus bulunmaktadır. Ağır hasta mahpusların içerisinde, ölümcül hastalıklarla hapishane koşullarında mücadele edenlerin yanı sıra, şizofreni hastalığı nedeniyle sıradan algı sınırları dışında bir hayat süren de var, gözleri görmediğinden kendi karanlığına terk edilmiş olan da var. Tüm bu mahpusların dışarıda tedavi görebilmesi ve maalesef artık tedaviyle normal hayatına dönemeyecek mahpuslarınsa hayatlarının kalan kısımlarını sevdikleriyle geçirebilmesi için artık susmamak, haykırmak, tüm aidiyetlerimizden öte insani görevimizdir. İnsan hakları savunucuları, mahpus yakınları, insancıl hukuka bağlı olan hukukçular, doktorlar, öğretmenler, memurlar, işçiler ve esasen yüreğindeki insani değerleri korumaya çalışan insanlar olarak artık açıklama yapma zamanının çoktan geçtiğinin bizler de farkındayız. Hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpuslara gönderdiğimiz dayanışma mektupları, muhataplarının yaşamını yitirmiş olmasından dolayı birer birer adreslerimize iade edildiğinde bu gecikmişliğin farkına varmıştık. Fakat hala kapıldıkları ağır hastalıklara yenilmemiş olan, bizlerden bir ses bir nefes bir umut bekleyen, uğruna çaba harcamamız gereken arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, yoldaşlarımız, mahpuslarımız, insanlarımız var hapishanelerde. Hapishane duvarlarının ardındaki 202 insan bugün yakılan 202 mum gibi gözlerimizin önünde an be an tükeniyorlar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden, Anayasa’dan, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’dan, bu kanunun 16., 25. ve diğer maddelerinden bahsetmiyoruz, bir katip edasıyla her kanun maddesine değinmek istemiyoruz, 202 mumla 202 eriyen bedenden bahsediyoruz, 202 ağır hasta mahpustan... Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere tüm yürütmeye, yasamaya, yargıya sesleniyoruz; uluslararası sözleşmeleri, yasaları, raporları, istihbarat değerlendirmelerini, kalemleri, kağıtları, dilekçeleri bırakın bir kenara, cezaevlerinde yalnızlıklarına terk edilmiş, işkenceli idam cezalarına çarptırılmış gibi koşar adım acılı ölümlere yollanan 202 insanımızı istiyoruz.”

Yapılan basın açıklamasından sonra İHD Muş Şubesi üyeleri 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklaması olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

Yorumlar