İHD Ekibi Suriye'ye Gitmek İçin Sınırda Bekliyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri tarafından oluşturulan heyet, Rojava'ya gitmek için Mardin’in Kızıltepe ilçesinde buluna.

Google Haberlere Abone ol
İHD Ekibi Suriye'ye Gitmek İçin Sınırda Bekliyor

Türkiye -Suriye sınırında bulunan Rojava'ya yönelik son dönemde yeniden artmaya başlayan saldırıları yerinde tespit etmek isteyen İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri tarafından oluşturulan heyet, Rojava'ya gitmek için Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan Şenyurt Sınır Kapısı'nda dünden beri bekliyor.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Genel Başkan Yardımcıları Av. Serdar Çelebi, Av. Osman Süzen, Genel Sekreter Selma Güngör, MYK Üyesi Sevim Salihoğlu, Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın ve Hakkâri Şube Yöneticisi Ferzende Taş'tan oluşan heyete, İçişleri Bakanlığı'ndan geçişlerine olumlu bakılmasına rağmen asker izin vermediği için heyet sınırda bekliyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türdoğan, Mardin Valisi ile yaptıkları görüşmenin ardından, İçişleri ve Dış İşler Bakanlığının geçişleri için verdikleri talimata rağmen şu anda askerin geçişlerine izin vermediği için sert tepki gösterdi. Hükümetin açıkça izin verdiği bir durumda rütbesi ne olursa olsun subayların engel çıkarması kabul edilmez olduğunu belirten İHD Genel Başkanı Öztürk Türdoğan, askeri makamlar keyfi davrandığını hükümet emirlerini yerine getirmemek için her türlü bahaneler ürettiğini söyledi.

Sınırda bekletilmelerine bir anlam veremediğini belirten İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Mardin Valisi ile yaptıkları görüşmenin ardından, Valilinin İçişleri ve Dışişler Bakanlığını verdiği talimatların askeri yetkileri de bildirdi. Öztürk, "İlk defa Şenyurt Sınır Kapısı'ndan Türk vatandaşların geçecek. Rojava’ya geçmemiz için daha önce böyle bir uygulama olmadı. Askeri geçişimiz için Kara Kuvvetlerin’den gelecek bir açıklama olduğu söyleniyor. Bizde bunun üzerine dün gece buradan ayrıldık. Sabahleyin Mardin Valisini aradım. Hükümetin açıkça izin verdiği bir durumda rütbesi ne olursa olsun subayların engel çıkarması kabul edilmez. Bu sadece basit bir bürokratik bir engel olarak kalamaz. Anlaşılan hala askeri makamlar keyfi davranmakta. Buradan insanlar geçiyor. Biz insan hakları savunucuları olarak geçemiyoruz.” dedi.

Yorumlar