İftardaki ilk kaza Mudanya'da yaşandı, müftü kazaya gerek yok dedi

Ramazan’ın ilk iftar kazası Bursa’nın Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde yaşandı. Emekli din görevlisi N.T. Tekke-i Atik Camii'nde ezanı 5 dakika erken okudu. Bazı vatandaşlar oruçlarını bozdu, saatlerine bakanlar ise hata yapmadı....

Google Haberlere Abone ol
İftardaki ilk kaza Mudanya'da yaşandı, müftü kazaya gerek yok dedi

Ramazan’ın ilk iftar kazası Bursa’nın Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde yaşandı. Emekli din görevlisi N.T. Tekke-i Atik Camii'nde ezanı 5 dakika erken okudu. Bazı vatandaşlar oruçlarını bozdu, saatlerine bakanlar ise hata yapmadı. Mudanya Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan aldığı fetva ile kaza orucu tutulmasına gerek olmadığını açıkladı.

Mudanya’ya bağlı Güzelyalı Mahallesi’nde, dün akşam Tekke-i Atik Camii'nde emekli din görevlisi N.T. 20.47'de okunması gereken akşam ezanını 20.42’de okudu. Ezanı duyan vatandaşlardan bazıları orucunu açtı. 5 dakika sonra ise top atılıp merkezi sistemden ezan okundu. Müezzinin camide olmaması sebebiyle ezanı emekli din görevlisi N.T.’nin okuduğu öğrenildi.

KAZA ORUCUNA GEREK YOK

Mudanya Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu, yapılan hatadan dolayı üzgün olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Dün akşam ezanı bir kaç dakika sehven erken okunmuştur. Konu, tarafımızdan incelenmiş ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'na iletilerek dini açıdan fetva istendi. Verilen fetva şöyle: ‘Bir şehrin batısı ile doğusu arasında 7 dakikalık bir fark olduğu ve dolayısı ile 7 dakikanın altında sehven ezan okunur ve oruç açılırsa orucun sıhhatine bir zarar gelmeyeceği, yani orucun bozulmayacağına gerek olmadığı’. Bu konuda vatandaşlarımızın müsterih olmasını ve kaza orucuna gerek olmadığın belirtir hayırlı Ramazanlar dilerim."

İlgililer hakkında idari soruşturma açılacağını belirten Müftü Kesimoğlu, "Görevli imam ve müezzinle alakalı idari soruşturma açılması gerekecektir, onu da yerine getireceğiz." şeklinde konuştu.

Müftü Ömer Faruk Kesimoğlu, Mudanya'da güzel ezan okunsun diye haftanın belirli günlerinde görevliler ve işi çok iyi bilen kişilerden oluşan bir liste oluşturduklarını ve kaymakamlık onayı ile yürürlüğe koyduklarını belirterek, şöyle devam etti: "Dolayısı ile o listeye göre ezan okunuyor, o günkü ezan okuyan arkadaşımız da yıllardan beri Mudanya'da ezan okuyan, herkesin tanıdığı, saydığı sevdiği, sesi ve kıraatı güzel kişi, dolayısı ile o akşam sıra kendisinde olduğundan dolayı ezanı o arkadaş okumuştur. Dolayısı ile görevli arkadaşlar da orada olmalıydı. Kendisine güvenmeleri açısından orada olmamışlar ve kendileri hakkında idari soruşturma açılacak. O anda başka programda değillerdi görevli arkadaşlar, nerede olduklarını bilemiyorum, büyük bir ihtimalle ya cami civarında ezanı bekliyor ya da evlerinde olabilirler. Bunu araştıracağız."

"EZANI OKUYAN N.T. DE ÇOK UZGÜN"

İnsanın hata yapabileceğini belirten Müftü Kesimoğlu, "İnsanın saatinde de yanlışlık olabilir, o anda baktığı imsakiyedeki günün saatini şaşırmış olabilir, insanın beşer olduğunu ve şaşırabileceğini hepimiz biliyoruz. Ben de görevli arkadaşla görüştüm, kendisi de çok üzgün, ilk defa böyle bir şey olduğunu söyledi." dedi.

"BİZİM YERİMİZE HOCA ORUÇ TUTSUN"

Vatandaşlar ise yetkililerin daha dikkatli olmasını isteyerek, "Yani okunmuş, patlamış 5 dakika önce bozduruyorsun orucu, kalkıyorsun 5 dakika sonra tekrar ezan okuyorsun. Ya birbirini telafi etmek üzere ikincisini okunmayacaktı, ya da zamanı iyi takip etmek gerekirdi. Bizim oruç tutmamıza gerek yok, ilgililerin zaafiyeti. Bazıları orucunu bozmazken, bir çok kişi ise orucunu bozdu." şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Mehmet İsmail Çalkap, orucunu bozduğunu ve kendisi yerine imamın oruç tutmasını isteyerek, "Ben bozdum orucumu, bir daha tutmayacağım hoca tutacak. Bizim bir günahımız yok. Niye tutayım ki hissetmedim yanlış olduğunu, daha sonra ikinci ezan okundu, biz de devam ettik." şeklinde konuştu.

Hüsnü Mutlu ise 5 dakika önce ezan okunup arkasından top patladığını ve kendilerinin de saate göre yanlışlık olduğunu sezdiklerini belirterek, "Biz televizyona göre orucumuzu bozduk. Burada sadece biz değil, çok kişi mağdur oldu. Biz saate bakarak hareket ediyorduk. Erken okununca bunda bir yanlışlık olduğunu sezdik. Vatandaşlar balkondun saatini gösterip erken olduğunu belirterek birbirini uyardı. Bu suç hocanın, bu suçun cezasını vatandaş niye çeksin, oruç tutacaksa hoca tutsun vatandaşın yerine orucu." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar