İDSB Genel Koordinatörü: Balkanların dostluğu için işbirliği yapılmalı

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Koordinatörü ve Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, “Asıl olan Balkanlar’da barışı, dostluğu ve işbirliğini sağlamaktır.

Google Haberlere Abone ol
İDSB Genel Koordinatörü: Balkanların dostluğu için işbirliği yapılmalı

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Koordinatörü ve Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, “Asıl olan Balkanlar’da barışı, dostluğu ve işbirliğini sağlamaktır. Yoksa Balkanlar’da kavga çıkarmak çok kolay.” dedi.

    Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, ‘Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi’ kapsamında hayata geçirilen ‘Balkan Okumaları 1. Müzakeresi’nin açılışında konuştu.

    Merinos AKKM’deki ‘Balkan Okumaları 1. Müzakeresi’ buluşmasında, Balkanlar’daki işbirliklerinin zor sağlandığına dikkat çeken İşbilir, bu bölgede kavga ve çatışma çıkarmanın işbirliği sağlamaktan daha kolay olduğunu söyledi. İşbilir, “Balkanlarda kavga etmek çok kolay, çatışma çıkarmak çok kolay. Zor olan işbirliği, zor olan ittifaklar, zor olan ulusların kendi büyük iddialarını bir kenara bırakıp dış müdahalelerden de arınıp birlikte hareket edebilmeleridir.” ifadeleri kullandı.

    Balkanların geçmişte olduğu gibi şimdi de kırılganlığını muhafaza ettiğini söyleyen İşbilir, bu durumun Balkanlara yönelik hassas, derinlikli ve detaylı bir saha çalışmasını ve stratejik bir zihniyetle güçlü temas ve işbirliği mekanizmalarının tesis edilmesini zorunlu kılmakta olduğunu ifade etti. Bu sebeple Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi’ni başlattıklarını ifade eden İşbilir, proje tamamlandığında gerçekçi ve çok boyutlu bir Balkanlar fotoğrafını çekmiş olacaklarını belirtti.

    Projeye entelektüel derinlik ve kalite kazandırmak için Balkan Okumalarını başlattıklarını ifade eden İşbilir bu konuda şunları söyledi: “Resmi ve sivil kurumlarımız, yerel yönetimler ve üniversiteler bölgeye ilgi duymakla birlikte bu ilginin teorik temelleri eksik kalıyor. Bölge ile ilgili literatür zaten çok zengin değil. Hem mevcut literatürün okunması hem de yenilerinin üretilmesi gerekiyor. Biz Projemiz çerçevesinde özellikle genç arkadaşlarımızın Balkanlarla ilgili okumalar yapmasını teşvik ederek projeye kalite kazandırmayı hedefliyoruz.”

    Balkanlarda entelektüel işbirliğinin sağlanması adına ilgili herkesin elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizen Cihangir İşbilir, ‘Balkan Okumalarının, bölgedeki entelektüel birikimin canlanmasına hizmet edeceğini umduğunu söyledi. Bu yılın sonunda Balkan Entelektüeller Buluşması’nı Türkiye’de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen İşbilir, “İlk defa gerçekleşecek bu buluşmanın sürekli bir işbirliği ve istişare zeminine dönüşeceğini ve bölge barışına çok ciddi katkı yapacağını düşünüyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar