İdrar yolu enfeksiyonu çocukları tehdit ediyor

Türkiye’de özellikle çocuk yaş grubunda, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon türünün idrar yolu enfeksiyonu olduğu belirtildi. Söz konusu şikâyetlerle hastaneye götürülen çocukta tespit edilen enfeksiyonun...

Google Haberlere Abone ol
İdrar yolu enfeksiyonu çocukları tehdit ediyor

Türkiye’de özellikle çocuk yaş grubunda, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon türünün idrar yolu enfeksiyonu olduğu belirtildi. Söz konusu şikâyetlerle hastaneye götürülen çocukta tespit edilen enfeksiyonun iyi araştırılması gerektiği, bunun, çocuklukta çok sık ortaya çıktığı bir sıkıntı olduğu ve tedavisinin mümkün olduğu kaydedildi.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kalman, ailelerinin adeta kâbusu olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Türkiye’de özellikle çocuk yaş grubunda, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon türünün idrar yolu enfeksiyonu olduğuna işaret eden Prof. Kalman şöyle dedi:

“İdrar yolu enfeksiyonunun, bir üst yolu enfeksiyonu gibi tedaviden sonra takibi hemen bitmez. Çünkü yapılan araştırmalara göre bizim gibi ülkelerde çocuklarda ileri dönemlerde görülebilecek hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi bir takım hastalıklarda altta yatan, patoloji üriner sistem enfeksiyonlarıdır. Dolayısıyla tüm hekimlerin ateş, kusma, bulantı, yan ağrısı, karın ağrısı gibi şikayetlerle hastaneye götürülen çocuklarda çok dikkatli hareket etmeleri, çok ciddi takip yapmaları, gerekirse çocuğu bir nefroloji uzmanına sevk etmesi gerekir.”

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLİR

Söz konusu şikâyetlerle hastaneye götürülen çocukta tespit edilen enfeksiyonun iyi araştırılması gerektiğini de söyleyen Prof. Süleyman Kalman, “Altta yatan patolojiler var mı, mutlaka araştırılmalıdır. Mesela idrarın mesaneden geriye doğru kaçma durumu vardır. Eğer enfekte idrar böbreğe doğru giderse geri dönüşü olmayan sıkıntılar meydana gelecektir. Bu da ileriki dönemlerde böbrek hasarının ve kronik böbrek yetmezliğinin zeminini oluşturacaktır. Bu, çocuklukta çok sık karşımıza çıkan bir sıkıntıdır ve tedavisi mümkündür. Biz bunu ne kadar zamanında teşhis edip, tedavisini yaparsak o kadar kolay iyileştirebilir ve ileriye dönük ortaya çıkabilecek hastalıkların önlemini almış oluruz.” dedi.

KIZLAR HASTALIĞA DAHA YATKIN

Prof. Dr. Süleyman Kalman; idrar yolu enfeksiyonlarının mesaneyi ya da alt üriner sistemini ilgilendiren sistit ve üretrit gibi tipleri olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti: “Bunlar, daha ziyade kokulu idrar yapma, sık sık idrar yapma, idrarı tam boşaltamama gibi yakınmalarla ortaya çıkar. Hastalığı küçük çocuklarda ama daha ziyade 5 yaşından büyük kız çocuklarında görüyoruz. İdrar yolu enfeksiyonları erkek çocuklarda ağırlıklı olarak ilk 3 ay ve genel olarak 1 yaş altında görülürken, diğer yaşlarda kızlarda yaklaşık 7-8 kat daha çok gözükür. Bu durumda karşımıza gebelikte ortaya çıkan proteinüri ve hipertansiyon gibi tablolarla çıkabilir.”

CİHAN

Yorumlar