İdrar yanmasının açık ameliyatlı çözüm

İdrar yaparken yaşanan yanma, ağrı, damlama ve kaçırma gibi durumlar birçok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

Google Haberlere Abone ol
İdrar yanmasının açık ameliyatlı çözüm

İdrar yaparken yaşanan yanma, ağrı, damlama ve kaçırma gibi durumlar birçok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. 'Üretra Darlığı' şikayetiyle Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran Elona Emiri de Arnavutluk'ta tedavi imkânı bulamayınca Türkiye'ye tedavi olmak için gelenlerden. Tedavisini bitiren Emiri, "Kendi ülkemde de birçok kez kapalı ameliyat oldum. Ancak açık operasyon geçirmem gerekiyordu. Sağlığıma kavuşmak için geldim. Tuvaletle alakalı yaşanılan sıkıntılar tüm günümü tedirgin ve ağrılı geçirmeme sebep oluyordu." diye konuştu.

İdrar yapma esnasında yanma sorunu yaşayan Elona Emiri, kulaktan duyma yöntemlerin sonuç vermediğini ifade etti. Bol su içip ayağını sıcak tutunca yanmanın geçeceğini söyleyen yakınları olduğunu ifade eden Emiri, "Doktora uzun bir süre gitmedim. Yakınlarım birçok yöntem söyledi. İdrar yollarım da darlık varmış ve açık ameliyat olmam gerekiyormuş. Kapalı ameliyatı birçok hastane yapıyor ancak yapılması gereken açık ameliyattı. Burada Coşkun Bey ile tanıştım. Şuan kendimi çok iyi hissediyorum ve bu kadar sıkıntıyı boşuna çekmişim." ifadelerini kullandı.

"TEDAVİ EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE HASTA DOKTORDAN ÇIKAMAYACAK HALE GELİYOR"

Hastalığın hayati tehlikesi olmamasına rağmen kaliteli yaşama engel olduğunu vurgulayan Fatih Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Coşkun Şahin, "Üretra Darlığı dediğimiz aslında idrar yolu darlığıdır. Darlığın sebebi sıklıkla incinme, kazalar, kemik kırıkları, daha önce yapılan cerrahi müdahaleler ve iltihaptan meydana geliyor. Uygun tedavi edilmediği takdirde hasta doktorundan çıkamayacak kadar ağrı yaşayabilir." uyarısında bulundu. Ameliyat seçiminde hastanın kişisel özelliklerine dikkat edilmediği takdirde sonuç alınamayacağını ifade eden Şahin, şu bilgileri verdi:

"Açık ve kapalı olmak üzere 2 çeşit ameliyat yapmaktayız. Bu deneyim gerektiren açık operasyonlardır. Ülkemizde az sayıda merkezde uygulanıyor. Biz genellikle açık operasyonları tercih ediyoruz. Operasyon kapsamında uç uca dikme, komşu ciltten elde edilen yamalar, ağız içi mukozasından elde edilen yamalar yapılmakta ve hasta daha hızlı iyileşme süreci geçirmektedir. Ameliyatı genel ya da bölgesel anestezi ile yapıyoruz, bir kaç saat süren ameliyat sonrasında hastayı taburcu ediyoruz. Yıllarca ince tazyiksiz işeyen, ya da sondaya mahkûm olan veya sık tekrarlayan kapalı ameliyatlara maruz kalan hastalar yüzde 95 oranında bu yöntemle sağlıklarına kavuşuyor. Kadınlarda ve erkeklerde aynı ölçüde görülmesine rağmen erkeklerde prostat belirtileriyle benzerlik göstermesi hastalarda paniğe sebep oluyor."
CİHAN

Yorumlar