İdare Mahkemesi: Twitter yasağı, telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) 'twitter.com' adresine erişimin tamamen engellenmesine yönelik bir yargı kararı bulunmadığı halde, siteye erişimi engelleyen TİB'e açtığı dava üzerine Ankara İdare Mahkemesi, oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol
İdare Mahkemesi: Twitter yasağı, telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) 'twitter.com' adresine erişimin tamamen engellenmesine yönelik bir yargı kararı bulunmadığı halde, siteye erişimi engelleyen TİB'e açtığı dava üzerine Ankara İdare Mahkemesi, oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı verdi. Savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için davalı idarelere 15 gün süre tanındı.

    Kararda, "Dava konusu işlemin twitter.com isimli internet sitesine erişimin tamamen engellenmesine ilişkin olması, bu durumun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan ifade ve haberleşme hürriyetini kısıtlayacak nitelikte olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süreci geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi." denildi.

    Mahkeme, kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü başlığını taşıyan 10. maddesindeki "Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünü içerir." hükmünü hatırlattı.

    Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetine ilişkin 26. maddede, "Herkesin düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğunun" hüküm altına alındığı belirtildi.

    TBB, "İdare, yargı kararlarına uymakla yükümlüdür. TİB yürütmeyi durdurma kararının gereğini derhal yerine getirmelidir. Türkiye Barolar Birliği keyfi idari eylemin sonlandırılmasının takipçisi olacaktır." dedi. CİHAN

Yorumlar