İdare Hukuku Profesörü Çolak: Görevden alınan polisler itiraz davası açabilir

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Profesörü Nusret İlker Çolak, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sırasında görev alan polislerin, üstlerine bilgi vermedikleri gerekçesiyle görevden alınmalarının yasal dayanağı olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İdare Hukuku Profesörü Çolak: Görevden alınan polisler itiraz davası açabilir

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Profesörü Nusret İlker Çolak, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sırasında görev alan polislerin, üstlerine bilgi vermedikleri gerekçesiyle görevden alınmalarının yasal dayanağı olmadığını söyledi. "Kolluk görevini yerine getiren polislerin sorumlulukları sadece savcıya karşıdır." diyen Çolak, görevden alınan polislerin idareye itiraz davaları açabileceğini ifade etti.

Profesör Çolak, polislerin, idarenin yapmış olduğu işlemin hukuka aykırı olduğunu, hukuk sınırları içerisinde sahip olunan takdir yetkisinin keyfi kullanıldığını düşünmeleri halinde, doğrudan bir iptal davası açma şansları olduğunu belirtti. Prof. Dr. Çolak, şunları aktardı: "Herkes kendi görev alanındaki idare mahkemesinde görevden alma işlemini dava konusu edebilir. Hatta yürütmeyi durdurma talebiyle birlikte iptal davası açabilir. İptal işleminde öncelikle olarak yürütmenin durdurulması noktası karara bağlanabilir. Dosyayı görmedim. Eğer basına yansıdığı kadarıyla kolluk görevini yerine getirme sırasında üstlerinde bilgi vermediklerinden dolayı bir kötüye kullanma soruşturması başlatılmış ve bununla ilgili bir görevden alma kararıysa, bu bunun yasal dayanağı yok; hukuka aykırı. Çünkü kolluk görevini yerine getiren polislerin sorumlulukları sadece savcıya karşıdır. 'Savcıya karşı görevini yasadaki hükümler çerçevesinde yerine getirdi' diye görevi kötüye kullanma soruşturması açılamaz. Böyle bir soruşturma açılmışsa bu hukuka uygun olmaz. Buna dayanarak görevden almanızın zaten hiçbir şekilde savunulacak bir tarafı yoktur. Görevden almayla beraber, görev yerini değiştirme konusunda da haklı bir gerekçe olması gerekiyor. Yani idare bunu yaparken, şunu demesi gerekiyor; 'ben hizmet görevi ve kamu yararı açısından bunu gerekli gördüm' . Ama bu gerekliliğin ne olduğunu mahkemede ispat etmesi, ortaya koyması gerekir. Bu gerekliliği ortaya koymadan böyle bir işlem tesis edilmez." CİHAN

Yorumlar