İdam kararlarını protesto için Mısır Büyükelçiliği'ne yürüdüler

Mısır’da aralarında İhvan-ı Müslim’in yönetici ve üyelerinin bulunduğu 529 kişiye verilen idam cezası Ankara’da protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
İdam kararlarını protesto için Mısır Büyükelçiliği'ne yürüdüler

Mısır’da aralarında İhvan-ı Müslim’in yönetici ve üyelerinin bulunduğu 529 kişiye verilen idam cezası Ankara’da protesto edildi. Cuma namazı çıkışı Kocatepe Camii’nde bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları, Mısır Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Mazlumder’in de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, namaz çıkışı Kocatepe Camii avlusunda toplandı. ‘Katil darbeci düzenin idam kararları hükümsüzdür’ pankartı açan grup, kortej eşliğinde Mısır’ın Ankara Büyükelçiliği’ne yürüdü. ‘Türkiye’den Mısır’a direnişe bin selam’, ‘Katil ABD Ortadoğu’dan defol’, ‘Sisi Mısır’dan defol’ gibi sloganlar attı. Grup adına ortak açıklamayı Mehtap Toruntay yaptı. Mısır’da görkemli bir halk ayaklanmasıyla Hüsnü Mübarek rejiminin devrildiğini hatırlatan Toruntay, sancılı bir süreçten sonra yapılan seçimlerde Müslüman Kardeşler ’in adayı Muhammed Mursi kullanılan oyların yüzde 52’sini alarak Mısır’ın serbest seçimlerini kazanarak ilk Cumhurbaşkanı olduğunu kaydetti. Mursi’nin daha sonra darbeyle devrildiğini belirten Toruntay, “Hangi ülkede gerçekleşirse gerçekleşsin darbeler uluslararası destek olmadığı sürece gerçekleştirilemezler. Sisi darbesi de Mısır içi dinamikleri ile izah edilebilecek bir durum değildir.” dedi.

Toruntay, yaşanan bu sürecin ardından Mısır’ın ‘İstiklal Mahkemeleri’ şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla darbecilere direnen 529 kişiyi idama mahkum ettiğini kaydetti. Toruntay, “Duruşmada verilen kararın ön karar hükmünde olması ve kararların temyize açık olması, darbe mahkemelerinin ve darbeci hakimlerin geçmiş günahları dikkate alındığında göstermelik bir uygulamadan ibarettir. İdam kararlarının büyük çoğunluğunun Müslüman Kardeşler Teşkilatı mensuplarına yönelik olması, meşru yollarla mücadele etme yeteneği ve ahlakından mahrum olan darbecilerin, gayri meşru yöntemlerle İhvan’ı Müslimi’i yok etme çabalarının bir sonucudur.” şeklinde konuştu.

Bu kararların hukuk normlarıyla hiçbir şekilde örtüşmediği gibi tamamıyla siyasi kararlar olduğunu belirtti. Toruntay, evrensel hukuk ölçütlerine göre gayri meşru hükmünde olan kararların uygulanması halinde insanlık tarihine yeni bir leke ekleneceğini vurguladı. Mısır’daki darbe yönetimine destek veren başta batılı ülkeler olmak üzere bütün ülkelerin, bu idamların gerçekleşmesi durumunda cinayetlerin ortağı olacağını kaydetti.

Yapılan açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

CİHAN

Yorumlar