İçme suyu üstüne yapılmak istenen HES’e yargı ‘dur’ dedi

Rize İdare Mahkemesi, Rize Belediyesi’ne bağlı Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'nce, tesise su sağlayan Andon Deresi üzerindeki HES projesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Rize Belediyesi’ne bağlı Andon İçme Suyu...

Google Haberlere Abone ol
İçme suyu üstüne yapılmak istenen HES’e yargı ‘dur’ dedi

Rize İdare Mahkemesi, Rize Belediyesi’ne bağlı Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'nce, tesise su sağlayan Andon Deresi üzerindeki HES projesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Rize Belediyesi’ne bağlı Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği, Rize’de yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon Deresi üzerine HES yapılması için aylar önce çalışma başlattı. Proje, Küçükçayır Köyü halkı tarafından günlerce protesto edildi. HES’lere karşı verdiği mücadeleyle bilinen ve mahkemenin bilirkişi ücretini ödemek için ahırındaki ineğini satan Kazım Delal ve yanında yer alan birkaç kişinin mücadelesi ile yargıya taşınan HES projesine Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. HES yapılması için başlatılan çalışmaya karşı çıkan köylüler ile HES firması çalışanları arasında yaklaşık 6 aydır yaşanan gerginlik böylece yargı kararıyla sonlanmış oldu. Yaşanan gelişmelerin ardından, projeye karşı gösterdikleri tepki ve protestolar sonrasında defalarca jandarma tarafından gözaltına Kazım Delal ile Yusuf Esir hakkında Rize Sulh Ceza Mahkemesinde açılan dava ise devam ediyor.

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı açıklamada, “Rize’nin vadileri ile Yurttaş Kazım’ın yakasını bırakmayan HES’lere bir durdurma daha geldi. Rize İdare Mahkemesi, ‘Rize’nin içme suyuna yapılmak istenen HES’i durdurdu. Daha önce ahırındaki ineğini satıp, banka kredisi kullanarak; Rize'nin Salarha Vadisi üzerinde bulunan Küçükçayır Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Ambarlık HES projesine dava açan ve projeyi iptal ettiren Kazım Delal ve arkadaşları, bu kez de Rize’nin içme suyuna yapılacak HES’i durdurdu. HES’lere karşı verdiği mücadele nedeniyle kamuoyunda ‘Yurttaş Kazım’ olarak anılan Kazım Delal, köylüleri ve akrabalarıyla birlikte aylarca, Rize Belediyesi tarafından, Rize kent merkeziyle birlikte 9 belediye ile 26 köyün içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri içerisinde kurulması planlanan HES’e karşı mücadelesinde zaferle ayrılmış oldu.” dedi.

HES’E KARŞI ÇIKTI İŞTEN ATILDI

Şan, durdurulan HES projesine karşı çıkan ve protestolara katılan Yusuf Esir’in, Rize Belediyesi tarafından önce başka işyerlerine ve ilçelere sürüldüğünü ardından da işten atıldığını hatırlatarak, “ Yaşanan protestolar nedeniyle Kazım Delal ile Yusuf Esir jandarma tarafından defalarca gözaltına alındı, haklarında Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2 ayrı dava açıldı. Esir ve Delal’in yargılamaları ise hala devam ediyor. Ancak yılmadılar. Andon Vadisi’ndeki çalışmaları yaptıkları çeşitli eylemlerle engellemeye çalışan, aracını iş makinelerinin önüne çeken, bazen de köylüleriyle birlikte iş makinelerinin önüne geçen Delal ve arkadaşları süreç içerisinde yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacının karşılandığı İçme Suyu Tesisleri'nde kurulmak istenen HES’i durdurdu.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar