İçişleri: Kendilerini JİTEM olarak tanıtıp yol kesenlerin kaydına rastlanmadı

İçişleri Bakanlığı, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın soru önergesine verdiği cevapta, İzmit ilçesinde, kar maskesi takıp M-16 av tüfeği ve suikast tabancası Glock ile otomobilleri durdurup arama yaptıkları iddia edilen ve kendilerini...

Google Haberlere Abone ol
İçişleri: Kendilerini JİTEM olarak tanıtıp yol kesenlerin kaydına rastlanmadı

İçişleri Bakanlığı, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın soru önergesine verdiği cevapta, İzmit ilçesinde, kar maskesi takıp M-16 av tüfeği ve suikast tabancası Glock ile otomobilleri durdurup arama yaptıkları iddia edilen ve kendilerini JİTEM görevlileri olarak tanıtan 5 şüpheliyle ilgili kamera kaydına rastlanmadığını bildirdi.

Olay, 14 Kasım 2013 tarihinde meydana geldi. İzmit ilçesinde, kar maskesi takıp M-16 av tüfeği ve suikast tabancası Glock ile otomobilleri durdurup arama yaptıkları iddia edilen 5 şüpheli gözaltına alındı. TEM Otoyolu İzmit Kuruçeşme çıkışında meydana gelen olayda, iddiaya göre, otomobillerin durdurulup arandığı ihbarı üzerine polis, olay yerine gitti. Ekipler, şüphelilerin 41 UZ 639 plakalı otomobilde olduklarını belirledi. Otomobili takibe alan polis, kar maskesi takıp M-16 av tüfeği ve tabanca tehdidiyle, sürücüleri durdurup arama yaptığı iddiasıyla M.K. (23), F.T. (23), A.A.Y. (33), V.Ö. (21), Ö.Ş.'yi (41) gözaltına aldı.

Ellerindeki el fenerleriyle, İstanbul istikametinden İzmit'e giren araçları kontrol eden şahıslar, polislere "Operasyonu berbat ettiniz. Bir otomobil bekliyoruz. İçindeki adamı jandarmaya teslim edeceğiz" dedikleri öğrenildi. Şüphelilerin otomobilinde yapılan aramada, ruhsatlı M-16 av tüfeği, ruhsatsız Glock tabanca, 4 kar maskesi, plastik kelepçe, göz bandı ele geçirildi. 5 şüpheli ifadelerine başvurulmak üzere emniyete götürüldü. İşlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, konuyu, yaklaşık 6 ay önce Meclis'e taşıyarak soru önergesi verdi. Akar, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in cevaplaması istemiyle verdiği önergede, "14.11.2013 tarihinde Kocaeli merkezinde D-100 Karayolu Kuruçeşme mevkiinde maskeli ve eli silahlı 5 kişi tarafından araç sahipleri durdurularak kimlik kontrolü yapılmış, bir vatandaşımızın polise ihbarıyla olay yerine gelen polis ekiplerince, olaya müdahale edilmiş, kendilerini JİTEM görevlileri olarak tanıtan bu kişiler, polis memurlarının kimlik sorması üzerine gözaltına alınmıştır. Araçlarında ve üzerilerinde yapılan aramalarda M-16 av tüfeği, 1 tabanca, 4 kar maskesi, 1 el feneri, halat ve göz bağı bulunan bu kişiler, haklarında birçok soru işareti bırakarak yine vatandaşımızın arasında karışmıştır." dedi.

Akar, şu soruları yöneltti: "Eli silahlı ve maskeli bu kişilerin şehrin merkezinde rahat bir şekilde araçları durdurarak arama yapmasını nasıl açıklıyorsunuz? Bu kişilerin sorgulamalarında ne gibi bulgular elde edilmiştir. Üstlerinde ve araçlarında bulunan silahlar suç teşkil etmemekte midir? Polise ihbar verilmeden ne kadar süreyle bu kişiler vatandaşlarımızın araçlarında arama yaparak eşkiyalıklarını sürdürmüştür? Bu eylemi yapma gerekçeleri nedir? Bundan sonraki süreçte bu olayların tekrarlamaları olasılığına karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır? Yoksa serbest bırakılmaları sonucunda bir vatandaşımıza zarar verdiklerinde mi müdahalede bulunulacaktır?"

6 AY SONRA CEVAP GELDİ

İçişleri Bakanı Efkan Ala, önergeye yaklaşık 6 ay sonra cevap verdi. Ala, olayla ilgili şöyle dedi: "Olaya konu olan olayla ilgili güvenlik güçlerine gelen ihbar neticesinde yakalanan şahıslar, çıkarıldıkları adli makamlarca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardır. Olayla ilgili incelenen kamera görüntülerinde söz konusu şahısların, araçları durdurarak arama yaptıklarına dair herhangi kayda rastlanmamıştır."

CİHAN

Yorumlar