'İç güvenlikte sivil toplumu hizmetin dışında tutmak mümkün değil'

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Ali Fidan, yeni kamu yönetimi anlayışında, her hizmet alanında olduğu gibi iç güvenlikte de toplum kesimlerini, sivil toplumu dışarıda düşünmenin mümkün olmadığını söyledi. İçişleri...

Google Haberlere Abone ol
'İç güvenlikte sivil toplumu hizmetin dışında tutmak mümkün değil'

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Ali Fidan, yeni kamu yönetimi anlayışında, her hizmet alanında olduğu gibi iç güvenlikte de toplum kesimlerini, sivil toplumu dışarıda düşünmenin mümkün olmadığını söyledi. İçişleri Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği (AB) ile beş il ve sekiz ilçede pilot olarak uygulanan "İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi" projesinin 1. bölgesel konferansı İzmir’de yapılıyor.

AB üyesi ülkelerden temsilcilerin de katıldığı toplantı, UNDP Yönetişim Program Yöneticisi Dr. Leyla Şen’in açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra kürsüye gelen Genel Müdür Fidan, “Artık hizmet alan hizmet veren ayrımı, yeni kamu yönetimi anlayışında ortadan kalkıyor. Hizmet verdiğiniz insanları, vatandaşları birey olarak, bizi karşıda hizmet alan olarak görmek yerine hizmetin paydası ortağı olarak gören bir anlayışa geçilmesi lazım.” dedi. İçişleri Bakanlığı’nda projeyle ilgili 60’a yakın rapor hazırlandığını belirterek, “Bu çalışmaların hepsi, kendi alanında değerli çalışmalar yapmış yerli ve yabancı uzmanlara ait. Proje bittiğinde birtakım somut önerileri, uygulayıcıların önüne proje ekibi olarak koyacağız. Burada yapılan çalışma, değişik ülkelerde iç güvenlik sektörünün sivil gözetimi konusunda neler yapıldığını görmek, oradaki yapıyı incelemek, bizdeki yapıyla mukayese etmek.” şeklinde konuştu.

İzmir Vali Vekili Adem Karahasanoğlu ise başta eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler olmak üzere birçok alanda insanı merkezine alan hizmet sunumunun öne çıktığını söyledi. Söz konusu projeyi bu kapsamda en iyi örneklerden biri olarak değerlendirdiklerini aktaran Karahasanoğlu, “Toplumların gelişmesinde, kalkınmasında ve demokrasinin yerleşmesinde güvenliğin ve güvenlik hizmetlerinin kalitesinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Ülkeler arasındaki medeniyet yarışının tüm hızıyla devam ettiği günümüz dünyasında, toplumların gelişmişlik düzeyi artık insan hak ve özgürlüklerine gösterilen saygıyla ölçülmektedir. Gelişmiş demokratik ülkelerde güvenlik birimleri, bireysel ve hak ve özgürlüklerin güvencesi olarak görülmektedir.” dedi.

Toplantıda daha sonra UNDP Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche söz alarak, “İç Güvenlik Sektörü Gözetimi; Türkiye ve AB Arasındaki Karşılaştırmalı Perspektifler” başlıklı bir değerlendirmede bulundu. Proje, Türkiye'de pilot olarak seçilen İstanbul, İzmir, Gaziantep, Malatya ve Trabzon'daki sekiz ilçede uygulanıyor. CİHAN

Yorumlar