İBB Meclisi'nden, 3 Katlı Tüp Geçide Onay Çıktı

İBB Meclisi, '3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi'nin güzergahının İstanbul'un 15.000 ölçekli planlarına işlenmesini oy çokluğuyla onayladı.

Google Haberlere Abone ol
İBB Meclisi'nden, 3 Katlı Tüp Geçide Onay Çıktı

'3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi'nin güzergahının İstanbul'un 15.000 ölçekli projelerine işlenmesini oy çokluğuyla onaylandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu sebebi ile İstanbul Boğazı'na yapılacağı açıklanan 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi, şehrin 15.000 ölçekli Nazım bayındırlık Planı'na işlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'lilerin planın daha detaylı incelenmesi için komisyona iade edilmesi ve üstünde çalışılması teklifi ise kabul edilmedi. Projenin alelacele önlerine getirildiğini söyleyen CHP'li bayındırlık Komisyonu üyesi Esin Hacıalioğlu, 'Projeyi inceledikten sonra, 'Neden bu plan önümüze gelmedi', fazla fazla sorunsuz görüyorsunuz. Çünkü bu projenin temelinde Kuzey Ormanları'nın imara açılması mevcut dedi.

ONAYLANAN PROJEYE CHP TEPKİ GÖSTERDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Başbakan Davutoğlu sebebi ile açıklanan '3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesinin güzergahının İstanbul'un 15.000 ölçekli projelerine işlenmesini oy çokluğuyla onayladı. Yap-işlet-devret modeliyle 3,5 milyar dolara gerçekleştirileceğini açıklanan plan İBB Meclisi'nde tyükselişmalara sebep oldu. AK Parti'li ve CHP'li üyeler içerisinde fazla yoğun tyükselişma yaşanırken, CHP'li üyeler oy çokluğu ile tahsil edilen karara paradigma kapaklarına vurarak reaksiyon gösterdi. Daha sonra CHP grubunun iri kısmı Meclis'i terkedip, başka maddelerin oylamasına katılmadı.

'TEKLİFİ GERİ ÇEKERSENİZ ÜZERİNDE TARTIŞIRIZ'

CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, plana itiraz etmediklerini, lakin planın yeterince irdelenmediğini belirterek, teklifin yine görüşülmek üzere komisyona iade edilmesini istedi. Gülsever, 'CHP olarak, Şayet bunu geriye çekerseniz, üstünde tyükselişır, konuşuruz, akademik çevrelerle ne yapmamız gerektiğini saptarız. Maliyet hesaplarını doğru yapıp, daha organ mal olacak bir plan orta çıkarırsak Türkiye'ye ihanet mi etmiş oluruz diye sordu.

AK Parti'li üyelerin itirazlarına reaksiyon işaret eden Gülsever, ''Biz bunları tyükselişmak istemiyoruz, kimseye sormak istemiyoruz, bize böyle buyruk verildi' derseniz, buna karşı çıkarız dedi.

6 GÜZERGAH ARASINDAN BELİRLENDİ

CHP'ye cevap eda etmek üzere kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek, Söğütlüçeşme-İncirli içerisinde 31,5 kilometrelik raylı uyum şekilde tasarlanan projenin 16,5 kilometresinin 3 katlı tünel şekilde tasarlandığını, bu tünelin 6,5 kilometresinin de Küçüksu-Gayrettepe içerisinde Boğaz'ın altından geçtiğini anlattı.

Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İBB'nin aylardır mühim bir plan yürüttüklerini anlatım eden Taşyürek, 'Mevcut güzergah, 6 seçenek arasından en optimum şekilde belirlendi. Dün uyanıp, bugün bu projeyi yapmış değiliz dedi.

Projenin 15.000'lik projelerin peşinden daha küçük ölçekli plan şekilde kabul edilen 11.000 ölçekli projelere da işleneceğini hatırlatan Taşyürek, CHP'li üyelerin bu süreçte lüzumlu katkıyı yapabileceklerini söyledi. Taşyürek, 'Süreç sona ermiş değil. Hiçbir süre bildiğimizi yapmaktayız noktasında değiliz dedi.

Bu arada, Taşyürek'in, CHP'li Gülsever'in sözlerine 'Hiçbir yerden buyruk almayız diye cevap vermesi üstüne Meclis'te gerginlik yaşandı.

'BU PROJE, KUTU İÇERİSİNDE SİPARİŞ OLARAK GELMİŞTİR'

CHP'li Meclis üyesi Hakkı Sağlam da, AK Parti'li üyelere, hangi kurumlardan görüş alındığı, başka güzergahların ne olduğu, başka kurumların görüşlerine sebep yer verilmediği sorularını yöneltti. Sağlam, 'Bize kıyasla bu proje, kutu bünyesinde sipariş şekilde gelmiştir. Bu kutuyu açmamız gerekiyor. İçinde başka neler mevcut dedi.

'PROJENİN TEMELİNDE KUZEY ORMANLARI'NIN İMARA AÇILMASI VAR'

CHP'li bayındırlık Komisyonu üyesi Esin Hacıalioğlu ise projenin önlerine dün geldiğini belirterek, 'Bu Meclis'in bayındırlık Komisyonu üyesi olarak, plandan daha dün haberim oldu. Böyle olacaksa, Meclis'i lağvedelim dedi. Projenin alelacele önlerine getirildiğini söyleyen Hacıalioğlu, 'Projeyi inceledikten sonra, 'Neden bu plan önümüze gelmedi', fazla fazla sorunsuz görüyorsunuz... Çünkü bu projenin temelinde Kuzey Ormanları'nın imara açılması var. Evet, metro hattı mevcut ama, projenin devamı kuzeyin imara açılması çalışmasıdır. Bunun saklanmasından ötürü alelacele önümüze getirilip, alelacele geçirilmek istenmektedir' dedi.

12 İLÇEDEN GEÇECEK

5 sene içerisinde tamamlanacağı açıklanan İstanbul Tüneli Projesi, Avrupa Yakası'nda Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy ve Güngören; Anadolu Yakası'nda ise Üsküdar, Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinden geçecek.

2 karayolu ve 1 raylı sistemi barındıran proje, Söğütlüçeşme-Altunizade-Gayrettepe-Sütlüce-Cevizlibağ-İncirli güzergahı boyunca takribî 31,5 kilometre uzunluğa sahip olacak.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar