İba: 15 yıl içerisinde Türkiye’de restorasyonu yapılmamış eser kalmayacak

Vakıflar İzmir Bölge Müdürü Kenan İba, önümüzdeki 15 yıl içerisinde Türkiye’de restorasyonu yapılmamış eser kalmayacağını söyledi. Manisa’da Vakıflar Haftası kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Araçları Merkezi’nde...

Google Haberlere Abone ol
İba: 15 yıl içerisinde Türkiye’de restorasyonu yapılmamış eser kalmayacak

Vakıflar İzmir Bölge Müdürü Kenan İba, önümüzdeki 15 yıl içerisinde Türkiye’de restorasyonu yapılmamış eser kalmayacağını söyledi.

Manisa’da Vakıflar Haftası kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Araçları Merkezi’nde düzenlenen programda gazetecilerin sorularını cevaplayan Vakıflar İzmir Bölge Müdürü Kenan İba, vakıfların medeniyetin bir ismi olduğunu kaydetti. Vakıfların, Peygamber Efendimizin (sav) döneminden bugüne kadar devam eden bir medeniyetin bir ismi olduğunu dile getiren İba, “Türk-İslam döneminde vakıf sayısı bakımından zirveye vurmuştur. Ecdadımızı ve atalarımız bir şeyler vakfetmek için birbirleriyle yarış etmiştir. İzmir ve Manisa’da vakıflar bünyesinde yaklaşık 3 bin 500 eser var. Bunun içine eski eserler dahil değildir. Yaklaşık 500’de eski eserler var. Bu eserler hepimizindir. Genç kardeşlerimiz bu eserlere sahip çıkmalıdır. Sadece önünden geçmemelerini, gidip eseri ve tarihçelerini okumaları lazım. Dünyada insanların birbirini üzdüğü bu bir ortamda bu eserlere sahip çıkmalıyız.” dedi.

Son 10 yıl içerisinde büyük bir atılım gerçekleştiğine değinen İba, “Özellikle bölgemizde bu yönde daha fazla çalışmalar yapıyoruz. Manisa ve İzmir’de 500’e yakın eserimiz var. Bunların hepsinin bir anda yapılması mümkün değil. Uzmanlık alanı olduğu için uzun sürüyor. Tarihi bir esere restore edebileceğimiz zaman önce onun projelerini yapıyoruz. Ardından Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunuyoruz. Onay aldıktan sonra uygulamaya başlıyoruz. Dolaysıyla bunlar uzun süre alan işler. Ama yapılıyor. Önemli olan sabırlı olmak lazım. Bunlar zaman içerisinde yapılacak. Böyle devam ederse 15 içerisinde Türkiye’de restorasyonu yapılmamış eser kalmayacak.” diye konuştu.

Vatandaşların vakıf eserlerine yoğun ilgi gösterdiğini aktaran İba, “Manisa’da şu eseri yapın, bu eseri yapın diye gelenler oluyor. Vatandaş bazen kendisi de gayret gösteriyor. Vatandaşlar bizden izin almadan bir şey yapmasınlar. Eserin yapısını bozmasınlar. En son Manisa’da Sıbyan Mektebini bir iş adamı restore etti. Yüzlerce vatandaşlarımızda bu konuda yardımcı oluyor.” şeklinde konuştu.

Manisa’daki en eski vakıf eserinin Ulu Cami olduğunu dile getiren İba, “Manisa’da şuan 6 tane restorasyonu devam eden eser var. Alaşehir Kurşunluhan, Kırkağaç Kabasakal Camii, Merkez Haki Baba Mescidi, Demirci Hasan Ali Cami ve Salihli Çarşı Camii’dir. İhale edeceğimiz eserler de Manisa Kurşunluhan Öğrenci Yurdu, İlyas Bey Mescidi ve Dere Mescidi’dir. Gülgün Hatun Hamamı ve Rum Mehmet Paşa Bedesteni de son aşamaya geldi.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar