Hüseyin Sözlü: Finlandiya-Türkiye ilişkileri Adana merkezli gelişmeli

Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve 2. Büyükelçi Ticari Ataşe Mika Mickelsson, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti. Finlandiya’yla Türkiye arasında, Adana merkezli ticari ve kültürel...

Google Haberlere Abone ol
Hüseyin Sözlü: Finlandiya-Türkiye ilişkileri Adana merkezli gelişmeli

Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve 2. Büyükelçi Ticari Ataşe Mika Mickelsson, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti.

Finlandiya’yla Türkiye arasında, Adana merkezli ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesini arzu ettiğini belirten Başkan Hüseyin Sözlü, Finlandiya’nın kalkınmasını anlatan “Beyaz Zambaklar Ülkesi” kitabını okuduğunu ve etkilendiğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle kitabın Türkçeye çevirisinin yapıldığını ve gençlere tavsiye edildiğini ifade eden Hüseyin Sözlü, “Tarihi kökenlerimiz itibariyle Finlandiya’yı kendimize çok yakın buluyoruz. Sebze ve meyvenin doğal olarak üretildiği bir bölgeyiz. Finlandiya’nın bu konudaki ihtiyacını karşılayabiliriz.” dedi.

Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili de Finlandiya’nın daha çok destek vermesini isteyen Hüseyin Sözlü, “Eksiklerimiz olduğunu kabul ediyoruz ama Türkiye çok mesafe almış bir ülke. Türkiye, AB’ye alınan Balkan ülkelerinden ekonomik ve demokrasi kültürü açısından yukarıda olmasına rağmen dışarıda bekliyor. Bulgaristan ve Romanya’nın olduğu yerde Türkiye’nin olmamasını sorgulamak gerek. Milliyetçi Hareket Partili bir belediye başkanı olarak, köklü ve çağdaş bir demokrasinin, hukuk devleti kriterlerinin vazgeçilmez olduğunu görüyorum.” diye konuştu. AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına vize uygulamasının da, hukuk devleti ve insan haklarına saygılı ülke olduğunu iddia eden AB yapılanmasıyla örtüşmediğini kaydeden Başkan Hüseyin Sözlü , şöyle devam etti: “Türkiye’ye vize uygulaması AB’nin kendi tarifine uymuyor. AB, 1960’lı yıllarda yapılan protokole uygun davranmıyor. AB buna mazeret aramasın.”

FİNLANDİYA OLARAK TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ

Büyükelçisi Vaskunlahti de Adana’nın ilginç ve büyük bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Finler Türkiye’yi özel olarak seviyor ve zaten Türkiye, Finlerin önemli turizm destinasyonlarından birisi. Adana’dan sebze ve meyve alımı konusunda işbirliğine sıcak bakıyoruz. Finlandiya, en başından bu yana Türkiye’nin AB üyeliği sürecini destekledi. Türkiye ile AB arasında 35 müzakere başlığı var. Bunlardan 13’ü yapıldı. İyimser bir bakışla, bardağın yarısının dolu olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin AB’ye üyeliği her iki taraf için de yararlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar