Hür Dava Partisi'nden polise provokasyon suçlaması

Hür Dava Partisi, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki parti binasının yakınına ‘Yaşasın Başkan Apo' manasına gelen Kürtçe ‘Biji Serok Apo' yazdığı gerekçesiyle polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Hür Dava Partisi'nden polise provokasyon suçlaması

Hür Dava Partisi, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki parti binasının yakınına ‘Yaşasın Başkan Apo' manasına gelen Kürtçe ‘Biji Serok Apo' yazdığı gerekçesiyle polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Bölgede mobese kameraları bulunduğunu belirten partililer, istenirse olayın anında aydınlatılabileceğini söyledi. Hür Dava Partisi yetkilileri, hem emniyete hem de savcılığa verdikleri ifadede paralel yapıyı suçlayıcı bir ifade kullanmadıklarını, 'paralel yapı' suçlamalarının medya kaynaklı olduğunu vurguladı.

Yazı yazma olayının şahidi olan Suruç Hür Dava Parti üyesi Salih Ateş, olayın bu hafta içinde, Salı gününü Çarşambaya bağlayan gece gerçekleştiğini ifade etti. Ateş, "Geceleyin parti binasından çıktıktan sonra binamızın 15-20 metre karşısındaki ara sokakta bir aracın durmuş olduğunu fark ettim, merak edip bakmaya gittim. O sırada bir kişinin sokakta, bir kişinin de Ford Connect marka aracın içinde olduğunu fark ettim. Sokağın karanlık olmasından aracın içindeki şahsın kim olduğunu görmedim fakat araç dışında elinde sprey boya kutusu ile duvara bir şeyler yazan kişiyi gördüm. Araç dışında ve elinde sprey boya ile duvara ‘Biji Serok Apo’ yazan kişi daha önce sokaklara Hüda Par parti afişleri asarken yanımıza gelerek, 'Kolay gelsin, bir emriniz var mı?’ diye bize selam veren tanıdığım ve gördüğüm bir sivil polisti. Geceleyin sokak karanlık olduğu için ilk bakışta polisin sprey boya ile duvara ne yazdığını göremedim. Fakat duvara biraz daha yaklaştığımda sivil polis elindeki sprey boya kutusunu telaş ve tereddüde kapılarak yere attı. Çünkü kendisini görmüş, tanımış, o da beni tanımıştı. Bana dönüp, ‘Bu yazıyı buraya sen mi yazdın?’ dedi. Ben de bunun üzerine yazıyı yazıya doğru yaklaştım ve duvarda ‘Yaşasın Başkan Apo’ manasına gelen 'Biji Serok Apo' yazılmış olduğunu gördüm. Sivil polise,’Sen benim hangi partiye üye olduğumu gayet iyi biliyorsun. Bana bu suçlamayı neden yöneltiyorsun?’ dedim. Daha sonra karşılıklı olarak birbirimize bir şey demeden ayrıldığım esnada ben arkama sık sık baktım. O sivil polis duvardaki o yazının üstüne yine bir şeyler daha yazdı.’’ dedi.

"Şahit olduğunuz olayla ilgili paralel yapılanma suçlaması yaptınız mı?" sorusu üzerine Salih Ateş,’’Ben ne paralel yapılanma, ne de başka bir yapı ile ilgili herhangi bir suçlayıcı beyanat kimseye vermedim. Zaten emniyetteki ifadem de sivil polisler hakkında olup aşikardır.’’ diye konuştu.

BAŞKAN ADAYI NE DEDİ?

Hür Dava Partisi Şanlıurfa Suruç ilçe Belediye Başkan adayı Mustafa Durmaz, olaydan bir kaç dakika sonra Salih Ateş'in kendisine bilgi verdiğini, olayın yaşandığı gecenin sabahı emniyet ve savcılığa giderek suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi. Durmaz, "Daha sonra parti binasının önüne kadar gelen sivil polisler, araç torpidosunu açarak partili arkadaşlarımıza, 'Bakın işte o sprey boyalar burada. Bizim arkadaşlarımız o duvara yazılan yazıları gece gece silmeye gelmişler. Suç duyurunuzu derhal çekin ' diye arkadaşlarımıza sıkı sıkı tembihte bulunmuşlar.’’ dedi. Bu olaydan sonra gazetecilerin kendilerine "Bu olayı paralelci polisler mi yaptı?" diye sorduğunu belirten Durmaz, "Biz, şucu bucu, paralelci yaptı demiyoruz. Ne gördüysek onu anlatıyoruz. Zaten emniyetteki ifademizde sadece sivil polisleri gördüğümüzü beyan ettik.’’ diye konuştu.

BOYA RENKLERİ AYNI

Ertesi sabah olay yerine gittiklerinde sivil polislerin duvara sprey boya ile yazmış olduğu 'Biji Serok Apo' yazısının geceleyin sprey boya ile tekrar karalanmış olduğunu gördüklerini ifade eden Durmaz, şöyle devam etti: "Olayda şöyle bir çelişki var. Olay gecesi duvardaki ‘Biji Serok Apo’ yazısını sildiğini iddia eden sivil polisin elindeki sprey boyanın rengi ile duvarda yazılı bulunan ‘Biji Serok Apo’ yazısının üzerini karalayan sprey boyanın rengi aynı, ikisi de kırmızı. Bu kadar tesadüf bir arada olamaz. Aynı zamanda polisin görevi gece gece sokaklarda yazılan yazıları silmek değil ilçenin asayişini kontrol etmektir.’’

MOBESE KAMERALARI VAR

Hür Dava Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın,’’Parti binamızın hemen yanında şahit olduğumuz karanlık olayla ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Zira olayın vuku bulduğu sokağın giriş noktası yakınında mobese kameraları var. Cumhuriyet savcılığı görüntüleri izleyerek o sokağa, o gece, o saate kimin girip çıktığını bulabilir. Aracın rengi belli, markası belli. Bu olaya şahit olan partili arkadaşımız o sivil polisi daha önce defalarca görmüş. Eğer savcılık emniyet içerisindeki derin yapı ile olayın üzerini örtmek istemezse hepsini belirler ortaya çıkarır.’’ diye konuştu.

KARDEŞİ KARDEŞE KIRDIRAN PROVOKASYON PLANI

Hür Dava Partisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Emin Güneş ise Suruç’ta yaşanan karanlık olayın failinin kim olduğunun apaçık ortada olduğunu vurguladı. Güneş, "Dağdakilerin inmemesi ve bölgedeki çatışma ortamının sürmesi için bu tür kardeşi kardeşe kırdıran provokasyonların planları her zaman karanlık eller tarafından yapılmaktadır.’’ şeklinde konuştu. Emin Güneş,"Geçen daha Diyarbakır Bağlar’da parti binamızın önünde sivil polislerden oluşan ve içeride dinleme cihazları ile dinleme yapan polisleri görüp suç duyurusunda bulunduk. Ama suç duyurusu bu olayı ifşa ettik diye aleyhimize dönüştü.’’ dedi.
CİHAN

Yorumlar