'Hukukun neredeyse hiçbir anlam taşımadığı dönemdeyiz'

Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bugün dünyanın neredeyse çatışmasız, karışıklık, savaş, kan ve gözyaşlarının akmadığı bir bölgenin kalmadığı döneme gidildiğini...

Google Haberlere Abone ol
'Hukukun neredeyse hiçbir anlam taşımadığı dönemdeyiz'

Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bugün dünyanın neredeyse çatışmasız, karışıklık, savaş, kan ve gözyaşlarının akmadığı bir bölgenin kalmadığı döneme gidildiğini ifade etti. Avukat Konaç, hukukun neredeyse hiçbir anlam taşımadığı bir dönemde olduğumuzu ve böyle bir günün varlığının tartışılacak hale geldiğini açıkladı.

Avukat Fevzi Konaç, 'Hukuk Yolu ile Dünya Sulhu' konulu konferansların üçüncüsünün 10 Temmuz 1967 yılında Cenevre’de yapılması nedeniyle her yıl 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü olarak kutlandığını dile getirdi. Konaç, "Adında yer aldığı şekliyle, hukuk yolu ile dünya barışını sağlamak olarak kutlanılan 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü, bugün yeryüzüne bakıldığında neredeyse çatışma, karışıklık, savaşlarla kan ve gözyaşının akmadığı bir bölgenin kalmadığı bir dönemde, hukukun neredeyse hiçbir anlam taşımadığı ortadayken, böyle bir günün varlığı sevinilecek değil tartışılacak bir konudur." değerlendirmesinde bulundu.

"Özellikle Ortadoğu ve ülkemizin içinde yer aldığı coğrafya göz önüne alınması gerekir" diyen Konaç, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkelerin yok olduğu, bölündüğü, binlerce masum insanın kanının aktığı, sınırların her gün değiştiği ve yeni ülkelerin temellerinin atıldığı günleri yaşıyoruz. Şu an bile İsrail’in hukuksuzca Gazze’yi bombaladığı, onlarca insanı katlettiği, Musul, Kerkük, Doğu Türkistan gibi bölgelerde kardeşlerimizin can, mal, namus ve inanç güvenliğinin hiçe sayıldığı, Irak, Suriye gözümüzün önünde adeta kan gölüne dönmüşken; hukuku gören var mı bunu sorgulanmasının vakti gelip geçmiştir."

Avukat Konaç, Batı'nın fanteziden öteye gitmeyen ve üreterek dünyanın adeta gözünü boyadığı bir kavramın bugün bizler için ne ifade edebileceğini şöyle sorguladı: "Her türlü hukuksuzluğun mimarı olan bir anlayışın ve medeniyetin dünyaya hediye ettiği bu kavramın nasıl bir anlamı olabilir. Hukuk yolu ile dünya barışı adı çok güzel ama uygulamada mazlumlar adına geçerliliği olmayan ve sadece güçlü ve ezenlerin hukukunu koruyan bir sistemde, bu günü kutlamak ve buna inanmak aklı selim hiç kimsenin asla kanmayacağı bir durumdur."

"BM, NATO gibi sözüm ona dünya barışına dair kurulmuş organizasyonların bile işgal ve haksızlıkların yanında yer aldığı bir süreç var." diyen Konaç, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu süreçte hangi hukuk, hangi barış, hangi dünya. Sadece egemenlerin hukukunun korunduğu süslenmiş bir kandırmaca. Kağıt üstünde bir gün olarak adı konulmuş ama uygulamada hiçbir geçerliliği olmayan Dünya Hukuk Günü, umarım barış için hukukun temel kavram olarak yeryüzüne hakim olduğu günler getirir." CİHAN

Yorumlar