'Hukuksuz emre uyanlar kendilerini kurtaramaz'

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cerrah, hukuksuz emri yerine getiren polislerin şartlar normale döndüğünde yargılanacağını söyledi. “Amirim tarafından emredildi” savunmasının bile geçerli olmayacağını belirten Cerrah,...

Google Haberlere Abone ol
'Hukuksuz emre uyanlar kendilerini kurtaramaz'

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cerrah, hukuksuz emri yerine getiren polislerin şartlar normale döndüğünde yargılanacağını söyledi. “Amirim tarafından emredildi” savunmasının bile geçerli olmayacağını belirten Cerrah, “Konusu suç teşkil eden ve hukuksuz emirleri yapmak görev değildir. Bunları yapanlar da şartlar normale döndüğünde ki mutlaka dönecektir. ‘Biz emri yerine getirdik’ diye kendini kurtaramazlar.” dedi.

Emniyet içinde kurulduğu iddia edilen Kozmik Çalışma Grubu’na (KÇG) ilişkin Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirmelerde bulunan Cerrah, bu iddiaya şaşırmadığını söyledi. Son süreçte çok fazla hukuksuzluk yapıldığını anlatan Cerrah, “Zaten böyle bir iddiayı duyduğumda şaşırmadım. Doğru olabileceğini düşündüm. Bu süreçte yapılan hukuksuzluklar daha az vahim değil. Üzülerek böyle bir şeyin olabileceğine inanıyorum. Bunu yapan kişilerin bunu yapabilecek bir geçmişleri var.” ifadelerini kullandı.

Hukuk ihlali yapıldığını ifade eden Cerrah, “Hukukta suçla mücadele hukuk ile yürütülür. Usül esastan önce gelir. Değil bir masum insana gerçekten suçlu olduğuna inandığınız insan hakkında bile işlem yaparken hukuka uymak zorundasınız. Hakkında iddia olan söylenti olan, hukuki bir delil olmadığı halde suçlanan değil, gerçekten işlenmiş olan bir suçtan dolayı insan hakkında işlem yaparken devlet hukuka uyar.” diye konuştu.

“HUKUKSUZ ELDE EDİLENLERİN HEPSİNİ MAHKEME REDDEDECEK”

Hukuksuz elde edilen hiçbir delilin kıymeti olmadığını kaydeden Cerrah şöyle devam etti: “Benim aklımın almadığı şey, hukuksuz şekilde elde edecekleri şeyi mevcut yasalara göre yarın mahkemede nasıl kullanacaklar. Çünkü bunların hepsi reddedilecek. Ama onlara uygun bu arada yasa mı çıkaracaklar, önce hukuksuz delil topla sonra hukuksuz delil toplamayı suç olmaktan çıkar mı yapacaklar. Bu insanlar panik halinde ne yaptıklarını düşünmüyorlar. Haklı insan hukuka uyar. Bu insanlarda hukuki bir yönteme uymak gibi bir kaygıları yok. Görevden almaların her biri hukuksuz mağduriyettir. Cadı avı kelimesi çok güzel uyuyor. Ne kadar zor durumdasınız ki siz aleni şekilde hukuksuzluğu tercih ediyorsunuz. Korkacak bir şeyi olmayan insan hukuksuzluğu tercih etmez.”

Hukuksuz emirlere uymanın suç olduğunu hatırlatan Cerrah sözlerini şöyle tamamladı: “Amir kim olursa olsun, ister içişleri bakanı, ister vali olsun, isterse il emniyet müdürü olsun konusu suç teşkil eden amiri yerine getirmek zorunda değil. Memur da yerine getirirse de ‘amir tarafından emredildi’ diye kendini kurtaramaz. Konusu suç teşkil eden ve hukuksuz emirleri yapmak görev değildir. Bunları yapanlar da şartlar normale döndüğünde ki mutlaka dönecektir. ‘Biz emri yerine getirdik’ diye kendini kurtaramazlar.”

CİHAN

Yorumlar