Hukukçulardan ortak açıklama: Yapılanlar soruşturmaya açık müdahaledir

Evrensel Hukukçular Platformu, dört bakanın da isminin karıştığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında polis müdürlerinin görevden alınması ve yeni savcıların atanmasını sert bir dille eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Hukukçulardan ortak açıklama: Yapılanlar soruşturmaya açık müdahaledir

Evrensel Hukukçular Platformu, dört bakanın da isminin karıştığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında polis müdürlerinin görevden alınması ve yeni savcıların atanmasını sert bir dille eleştirdi. Hukukçular, bunun açık bir müdahale olduğunu belirtti.

Ankara Adliyesi önünde basın açıklamasında bulunana Evrensel Hukukçular Platformu adına konuşan Avukat Hasan Basri Aksoy, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı olarak yapılan soruşturmayla ilgili dün ve bugün meydana gelen gelişmelerin, soruşturmaya açık bir müdahale olduğunun altını çizdi.

Aksoy, ‘‘Bizlere yolsuzlukları bitirmeyi vaat etmiş bir hükümetin; devam etmekte olan bir yolsuzluk operasyonunda tek yaptıkları cumhuriyet başsavcılığının talimatını yerine getirmek olan polis müdürlerini görevden alması ve devam eden soruşturmaya iki yeni savcı atanması, soruşturmaya açık bir müdahaledir.’’ sözlerine yer verdi.

‘‘SAVCILAR KADEMELİ OLARAK EL ÇEKTİRİLECEK’’

Aksoy, adli kolluk görevlilerinin mesnetsiz gerekçelerle görevden uzaklaştırılmaları ve soruşturmaya iki yeni savcının dahil edilmesinin, soruşturmayı yavaşlatarak zanlıları dahil tüm tarafları mağdur edeceğini belirtti. Evrensel Hukukçular Platformu Sözcüsü Aksoy, ‘‘Göreve atanan iki ayrı savcının da kıdem itibariyle daha ilerde olduklarından bahisle, söz konusu soruşturmayı yönlendirme yetkisini de ele geçireceklerini, önceden soruşturmayı başından beri yürüten savcıların da bu işten kademeli olarak el çektirileceği kanaatindeyiz.’’ diyerek, bunun da ‘tabii hakim’ ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.

‘‘İÇİŞLERİ BAKANI’NA BİLGİ VERMEK YASAL YÜKÜMLÜLÜK DEĞİL’’

‘‘Soruşturmadan, hükümetin ve İçişleri Bakanlığı’nın haberdar edilmediği eleştirileri demokratik bir hukuk devletinde karşılığı olmayan eleştirilerdir.’’ diyen Aksoy, Türkiye’de adli kolluk amirinin cumhuriyet savcıları olduğunu belirtti. Aksoy, ‘‘Bir adli soruşturmada görevli olan kolluk kuvvetlerinin talimat alacağı ve bilgi vereceği tek amir, soruşturma savcıları olup adli kolluk görevlilerinin İçişleri Bakanı’na ya da amirlerine bilgi vermek gibi yasal bir yükümlülükleri yoktur. Adli Kolluk Yönetmeliği 5. Maddede husus açıkça düzenlenmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157. Maddesi gereğince, soruşturma gizlidir. İçişleri Bakanı’na ya da başka bir yetkiliye bilgi vermek gizliliğin ihlali anlamına gelmekte olup, Türk Ceza Kanunu’nun 285. Maddesi gereğince, bu ihlali yapan kişilerin cezalandırılmaları gerekmektedir.’’ sözlerine yer verdi.

‘‘SAĞLIKLI YARGI SÜRECİ İÇİN BAKANLAR GÖREVDEN AYRILMALI’’

Demokratik ülkelerde kişiye göre yargılama usulünün olamayacağını kaydeden hukukçular, ‘‘Hükümet tarafından yargıya yapılan bu müdahale ilk değildir. Hükümetin, kendisine her dokunan soruşturmada savcı değişikliğine gitmesi bir politik eğilim halini almaktadır. Demokratik bir hukuk devletinde, yürütmenin yargıya müdahalesi hiçbir durumda kabul edilemez, hoş karşılanamaz. Demokratik bir hukuk devletinde, yürütmenin yargıya müdahalesi hiçbir durumda kabul edilemez, hoş karşılanamaz. Hükümete düşen, hukuk dışı yollarla soruşturmaya müdahale etmek yerine, birinci derece yakınları yolsuzluk ve rüşvet gibi yüz kızartıcı eylemlerle anılan bakanlarının ve bürokratlarının, yargılamanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için görevlerinden ayrılmalarını sağlamaktır.’’ şeklinde açıklamada bulundu.


CİHAN

Yorumlar