Hukukçulara arabuluculuk eğitimi verilecek

Malatya İnönü Üniversitesi’nde hukuk fakültesi mezunu 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip hukukçulara arabuluculuk eğitimi verilecek.

Google Haberlere Abone ol
Hukukçulara arabuluculuk eğitimi verilecek

Malatya İnönü Üniversitesi’nde hukuk fakültesi mezunu 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip hukukçulara arabuluculuk eğitimi verilecek.

İnönü Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNUSEM) Müdürü Doç. Dr. Bünyamin Akdemir, özel hukuk uyuşmazlıklarında 'Arabuluculuk Kanunu' diye bir kanunun çıktığını hatırlatarak, bununla ilgili üniversitelere eğitim yetkisi verildiğini kaydetti. Türkiye’de bu eğitimi verebilmek için 20 üniversitenin yetkilendirildiğini anlatan Akdemir, daha önce ilk kuru verilen eğitimlerin ikinci kuru için kayıtlara başlandığını belirtti.

Akdemir, şöyle devam etti: “Mahkemelerin iş yükünün azaltılması, mahkemelerde dosyaların yığılmasının önlenmesi, uygulamadaki yavaşlıkların önlenmesi ve yargı masraflarının azaltılması gibi gerekçelerle birçok hukuk sisteminde yer alan Arabuluculuk Kurumu Türk hukuk sistemine 22 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak dahil edilmiştir. Söz konusu kanun ve kanuna ilişkin yönetmelik hükümleri çerçevesinde Adalet Bakanlığı arabuluculuk siciline kayıtlı olabilmek için bakanlıkça düzenlenecek olan sınavda başarılı olmak gerekmektedir. Söz konusu sınava girebilmek içinse arabuluculuk eğitimini başarıyla tamamlamış olmak zorunludur. Adalet Bakanlığı arabuluculuğa ilişkin ilk sınavı Eylül ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planlamaktadır.”

İkinci kur eğitimlerinin 17 Şubat’ta başlayacağını ifade eden Akdemir, “Eğitimin süresi toplam 72 ders saati olup derslerin Pazartesi, Çarşamba, Cuma, Cumartesi, günleri verilmesi planlanmaktadır. Eğitime, söz konusu kanun ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde hukuk fakültesi mezunu olup 5 yıllık mesleki deneyime sahip olan kişiler başvurabilecektir. Daha önce Ekim ve Aralık 2013 aylarında yapılan eğitimlere katılan kişiler kurs sonunda Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı sınavda yüzde 96’lık bir başarıya ulaşmıştır.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar