Hukukçular Birliği Vakfı ‘kısmi af’ önerdi

Hukukçular Birliği Vakfı, “Yasamanın yargıya talimat niteliğinde yasa yapması, kuvvetler ayrılığı ilkesiyle bağdaştırılamaz.

Google Haberlere Abone ol
Hukukçular Birliği Vakfı ‘kısmi af’ önerdi

Hukukçular Birliği Vakfı, “Yasamanın yargıya talimat niteliğinde yasa yapması, kuvvetler ayrılığı ilkesiyle bağdaştırılamaz. Yasa yapılarak yargılamanın iadesine sağlamak darbeyi ve darbe girişimini suç olmaktan çıkarmak anlamına gelir.” diyerek yeniden yargılamaya karşı çıktı.
Yeniden yargılamanın iade-i mahkeme olmadığına vurgu yapan Hukukçular Birliği Vakfı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yargılamanın iadesi, belli şartlar varsa, aynı mahkeme tarafından dosya yeniden ele alınarak yapılır. Tarafları iddiaları doğruysa delil üretilmiş ise zaten mahkeme sebebidir. Oysa yeniden yargılama ile yargılamanın farklı mahkeme tarafından yapılması önerilmektedir. Bu ise hukukun temel ilkelerinden olan kesin hüküm ve tabii hakim ilkelerine uygun değildir.” denildi.

“ALPARSLAN ASLAN BİLE SERBEST KALACAKTIR”

Vakıf olarak önerilerinin ‘kısmi af’ olduğuna işaret eden açıklama, “İade-i muhakeme yolu, her hukuk düzeninde tarihte ve şu anda her hükümlü için vardır. Kapalı değildir. Bizim hukuk sistemimizde de vardır. Kaldı ki, Anayasa Mahkemesi ve AİHM başvuru yolu da açıktır. Ayrıca başka bir mahkeme tarafından yapılacak olan yeniden yargılama mahkemelerin bağımsızlığını ve hukuk güvenliği açısından da sakıncalıdır. Bu öneri, hukuk dışı yollara tevessül edilmesi anlamındadır. Kabul edilirse, hukuk sistemimizde tarihi bir yara açacaktır. Türkiye Barolar Birliği başkanının önerisi, kabul edilmesi halinde tüm hükümlü ve sanıkların tahliyesini sağlayacak, suç işlediği mahkeme kararıyla sabit olan Alparslan Aslan gibi cinayet işleyen suçüstü yakalanan şahıslar bile, serbest kalacaktır. Bu durum hukukla, adaletle bağdaştırılabilir değildir.” şeklinde sürdürdü.

"KONU YARGI İÇERİSİNDE ÇÖZÜLMELİ"

Konunun yargı içerisinde çözülmesi gerekliliğine vurgu yapan Hukukçular Birliği Vakfı, “Yasamanın yargıya talimat niteliğinde yasa yapması kuvvetler ayrılığı ilkesiyle bağdaştırılamaz. Yasa yapılarak yargılamanın iadesine sağlamak darbeyi ve darbe girişimini suç olmaktan çıkarmak anlamına gelir. Yeniden yargılamanın, yargılamanın iadesi olmadığını, farklı ve hukuk dışı bir yol olduğunu, yeniden yargılamaya karşı olduğumuzu, kabul edilemez olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz.” kararını açıkladı.



CİHAN

Yorumlar