Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Kasap: Eski görevlerine dönme hakkına sahiptirler

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı avukat Mehmet Kasap, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu (HSYK) hakkında verdiği kararla ilgili yaptığı açıklamada, “Yasanın iptal edilen hükümlerine istinaden, görevlerinden uzaklaştırılan.

Google Haberlere Abone ol
Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Kasap: Eski görevlerine dönme hakkına sahiptirler

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı avukat Mehmet Kasap, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu (HSYK) hakkında verdiği kararla ilgili yaptığı açıklamada, “Yasanın iptal edilen hükümlerine istinaden, görevlerinden uzaklaştırılan HSYK bürokratları ve müfettişleri, Danıştay’ın daha önce BDDK üyeleri ve bazı daire başkanlarının emsal niteliğindeki iptal davası başvurularında verdiği kararlarda olduğu gibi, iptal davası açarak eski görevlerine dönme hakkına sahiptirler.” değerlendirmesinde bulundu.

Kasap, yaptığı yazılı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi, 6087 HSYK Kanunu'nda yapılan değişikliklerin bazılarını Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmiştir. Kamuoyunda ciddi bir tepkiyle karşılanan, Avrupa Birliği’nin sert bir şekilde eleştirdiği ve TBMM Genel Kurulu’nda kanlı kavgalara neden olan bu yasanın bazı hükümleri isabetli bir şekilde iptal edilmiştir.” dedi.

Hukuk ve Hayat Derneği olarak, yasanın Meclis’ten geçip, Cumhurbaşkanı’na imzaya gönderildiği günlerde, yasanın içerdiği mahsurları, Anayasa’ya aykırı olduğu noktaları ve bu yasanın kuvvetler ayrılığı ilkesini yok edecek bir yasa olduğunu, Cumhurbaşkanı’na yazdıkları bir mektupla detaylı olarak anlatmış ve kendisinden yasayı veto etmesini talep ettiklerini hatırlatan Kasap, “Fakat Sayın Cumhurbaşkanı, yasayı veto etmek yerine onaylamış ve yasa yürürlüğe girmişti. İptal kararı, son derece isabetli ve hukuk devletinin korunması bakımından sevindiricidir. Yasanın iptal edilen hükümlerine istinaden görevlerinden uzaklaştırılan HSYK bürokratları ve müfettişleri, Danıştay’ın daha önce BDDK üyeleri ve bazı daire başkanlarının emsal niteliğindeki iptal davası başvurularında verdiği kararlarda olduğu gibi iptal davası açarak eski görevlerine dönmek hakkına sahiptirler.” ifadelerini kullandı.

AYM kararlarının geriye yürümeyeceği için HSYK Yasası’yla birlikte kurumla ilişiği kesilen tüm idari personel, tetkik hakimi ve müfettişin eski görevlerine dönmesinin mümkün olmadığını belirten Kasap, açıklamasını şöyle tamamladı: “Fakat yukarıda künyesini verdiğimiz karara göre, bu kişilerin her biri, 'Görevlerinin sona erdirilmesine ilişkin işlemin iptali' istemiyle idari yargıda dava açarak, eski görevlerine iadeleri mümkün olabilecektir. Anayasa Mahkemesi’nin, hukuk devleti için son derece önemli bu kararına karşı bazı siyasilerin verdiği tepkiler ölçüsüz ve isabetsizdir. Tüm gelişmiş demokrasilerde, kuvvetler ayrılığı ilkesinin teminatı olan Anayasa Mahkemesi, hukuk ilkelerinden yoksun polemikler ile yıpratılmamalıdır.”
CİHAN

Yorumlar