Hububat merkezine hasat mevsimi öncesi geçici kavşak yapılıyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan Hububat Ticaret Merkezi’ne yapılacak kavşak için geçici çözüm bulundu. Türkiye’nin en büyük Hububat Merkezi olan ticaret alanına kavşak yapılanması için 4 yıldan bu yana süren çalışmalar neticesinde...

Google Haberlere Abone ol
Hububat merkezine hasat mevsimi öncesi geçici kavşak yapılıyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan Hububat Ticaret Merkezi’ne yapılacak kavşak için geçici çözüm bulundu. Türkiye’nin en büyük Hububat Merkezi olan ticaret alanına kavşak yapılanması için 4 yıldan bu yana süren çalışmalar neticesinde ilk olarak geçici kavşak yapılıyor.

Günde yaklaşık 3 bin ağır tonajlı aracın giriş çıkış yaptığı merkezin İpekyolu ayrımında sık sık kazalar yaşanıyordu. Hasat mevsimi önce olası olumsuzlukların yanşanmaması için yol ayrımına geçici kavşak ve sinyalizyason kuruluyor. Bu durum yılladır kavşak bekleyen esnaf ve çiftçiyi memnun ederken asıl kavşağın bir an önce yapılması isteniyor. Ayrıca kavşağın ayırdığı yol ayrımında 46 köyün geçişi sağlanıyor. Bu durum kendi imkanları ile duble yolun su kanalını kum doldurarak geçiş yapan vatandaşları da sevindirdi.

Kızıltepe’de kendi imkânları ile bir araya gelen esnaflar 365 işyeri kurdu. Kapasite ve işletme açısından Türkiye’nin en büyük Hububat Ticaret Merkezi olma özelliğini taşıyan merkezde hasat mevsimi çiftçi ve esnafın faaliyet alanı oluyor. Ekonomisi tarım ağırlıklı olan bölgede kurulan merkezin ihtiyaçlarının giderilmesi için yoğun gayret gösteren işletme yönetimi, geçici kavşağın çare olmadığını asıl kavşak için çalışmaların bir an önce başlamasını istiyor.

Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, şunları söyledi: “Burası tarım bölgesi. Burada Mardin ve 9 ilçesinin hububatının ticareti yapılıyor. Bir hafta sonra arpa çıkacak. Ondan sonra buğday ve mercimek çıkacak. Burası baya bir yoğun oluyor. Buradan Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan İpekyolu geçiyor. Günde 30 bin ile 40 arası araç geçiyor. Burada bize çok acil bir kavşak lazım. Bu kavşak için 4 yıldan bu yana mücadele ediyoruz. Başvurmadığımız merci kalmadı. Kararı çıktı. Ancak 45 gün sonra çalışmalar başlayacaktı. Böyle bir durumda sıkıntı çıkacaktı. Alınan kararla geçici bir kavşak yapılıyor. Daha sonra büyük sinyalizasyonlu bir kavşak yapılacak. Buraya günde yarım milyon ton hububat geliyor. Türkiye’de Konya’dan sonra en büyük hububat merkezi bu ova. Buraya ayrıca bir çevre yolu yapılmasını istiyoruz. 2 yıldan bu yana merkezimiz faaliyet girdiğinden bu yana burada 9 vatandaşımız kazalar sonucu vefat etti.” CİHAN

Yorumlar