HSYK'da Yeni Atamalar

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından 271 hakim ve savcının atamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol
HSYK'da Yeni Atamalar

Kamuoyunda 'Özel Yetkili Mahkemeler' olarak bilinen Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasının ardından, HSYK tarafından bu mahkemelerde görev yapan hakim ve savcıların görev yerleri değiştirildi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesinin 22 Mart 2014 tarihli ve 607 Sayılı Kararnamesi ile Ergenekon Davası'ndaki heyete 25 Temmuz 2011 tarihinden itibaren başkanlık yapan Hasan Hüseyin Özese, Sakarya Hâkimliği'ne atandı. Yine Ergenekon Davası'na bakan üye hakimlerden Sedat Sami Haşıloğlu Trabzon Hâkimliği'ne, diğer üye hakimlerden Hüsnü Çalmuk ise Kocaeli Hâkimliği atandı. 

ERGENEKON DAVASINA BAKAN DİĞER ÜYE HAKİMLERİN DE GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Ergenekon Davası'nda görev alan diğer 3 üye hakimlerden Fatih Mehmet Uslu, Ercan Fırat ve Nihat Topal'ın da görev yerleri değiştirildi. Kararnameye göre, Fatih Mehmet Uslu Kütahya Hâkimliği'ne, Ercan Fırat Zonguldak Hâkimliği'ne, Nihat Topal ise Kayseri Hâkimliği'ne atandı. 

17 ARALIK SAVCISININ DA GÖREV YERİ DEĞİŞTİ

17 Aralık soruşturmasına bakan ancak daha sonra soruşturmadan alınan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara da Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcılığı'na getirildi. Odatv ve Şike Davası'nın görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci ise Bakırköy Hakimliği'ne atandı. 

İstanbul Cumhuriyet Savcısı İdris Kurt da İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı. Balyoz Davası'na bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Ali Efendi Peksak ise Kocaeli Hâkimliği atandı. Maslak'ta bir program çıkışı sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik silahlı saldırı olayına ilişkin 12 sanıklı davaya bakan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Gökmen Demircan da Tekirdağ Hâkimliği'ne atandı. 

KALDIRILAN ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERE BAKAN HAKİMLER DE İSTANBUL HAKİMLİĞİ'NE ATANDI

Öte yandan Poyrazköy ve Pınar Selek Davalarına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu da İstanbul Hâkimliği'ne atandı. Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da sanıkları arasında yer aldığı Devrimci Karargâh davasına bakan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nurettin Ak ise İstanbul Hakimliği'ne atandı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay'ın da aralarında bulunduğu 22 avukat hakkında açılan davaya bakan Mustafa Bağarkası da İstanbul Hâkimliği görevine atandı. 

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU BİRİNCİ DAİRESİNİN 22/03/2014 TARİHLİ VE 607 SAYILI KARARNAMESİ

Kararname HSYK'nın internet sitesinde "6526 Sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile 3713 sayılı Kanuna eklenen Geçici 14 üncü maddesindeki “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, 2/7/2012 tarihli ve 6352 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca görevlerine devam eden ağır ceza mahkemeleri ile bu Kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10 uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemeleri kaldırılmıştır. Kaldırılan bu ağır ceza mahkemelerinde görev yapan başkan ve üyeler ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçların soruşturmasında görevlendirilen hâkim ve Cumhuriyet savcıları, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca, beşinci fıkra uyarınca devirlerin tamamlanmasından itibaren on gün içinde müktesepleri dikkate alınarak uygun görülecek bir göreve atanırlar…" hükmü gereğince anılan Kanun kapsamında kalan hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile talep, mazeret ve hizmet gerekleri dikkate alınarak kapsama alınan hâkim ve Cumhuriyet savcıları hakkında Dairemiz tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ekteki kararname hazırlanmıştır. Ataması yapılan meslektaşlarımıza yeni görev yerlerinde başarılar diler, kararnamenin tüm yargı teşkilatına, ülkemize ve ailelerine hayırlı olmasını temenni ederiz" ifadeleriyle duyuruldu. 

Yorumlar